reklama
Silesia Flesz najnowsze informacje

Mega szałot powstał w Jastrzębiu-Zdroju. Rekord Polski pobity!

Śląski szałot to znana w całej Polsce tradycyjna sałatka jarzynowa. W miniony weekend, podczas Festiwalu Śląskie Smaki, udało się pobić rekord Polski i przygotować ponad 130 kilogramów szałotu. 

 

Przygotowywana z ustalonych składników, według tradycyjnej receptury. Marchew, groszek, ziemniaki, por, seler, pietruszka, jajka i ogórki kiszone to nieodłączne jej składniki. Doprawiona majonezem, solą i pieprzem gości na wielu polskich stołach. 4 czerwca 2023 roku stanie się główną atrakcją XVII edycji Festiwalu Śląskie Smaki w Jastrzębiu-Zdroju. Do tej pory Rekord Polski na największą sałatkę jarzynową wynosił 123,75 kg. 

Rekord pobity! 132 kilogramy szałotu

Zmieniło się to w miniony weekend. Właśnie wtedy, podczas Festiwalu Śląskie Smaki, panie z sześciu Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały ponad 132 kilogramy sałatki ziemniaczanej – śląskiego szałotu.

Największa sałatka jarzynowa

Instytut Dziedzictwa i Dialogu – Łaźnia Moszczenica podjął w miniony weekend próbę pobicia rekordu na największą porcję szałotu (sałatki jarzynowej) podczas corocznego Festiwalu Śląskie Smaki w Jastrzębiu-Zdroju. Mieszkańcy Śląska od wieków dbają o podtrzymywanie swojej regionalnej tradycji.

Powiązane artykuły

Festiwal nie tylko promuje region czy służy rozrywce, ale również wspiera i pokazuje charakterystyczne elementy śląskiej ludowości. Celem pobijania rekordu jest kultywowanie śląskiej tradycji, integrowanie społeczności lokalnej oraz promocja Festiwalu Śląskie Smaki.

Największa sałatka jarzynowa w Polsce po przygotowaniu i zważeniu została przełożona do słoiczków i rozdana uczestnikom imprezy. Każdy mógł jej spróbować i poczuć klimat tradycyjnego śląska. Zanim sałatka znalazła się na językach, sędzia z Biura Rekordów przyjrzał się procesowi przygotowania i ważenia.

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button