reklama
Silesia Flesz najnowsze informacjeZdrowie

Nie jedz tej partii jaj! GIS ostrzega przed zatruciem

Na skorupkach kurzych jaj wykryto bakterie salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że produktu nie należy spożywać, ponieważ grozi to zatruciem pokarmowym.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.
  • Numer partii: 24.11.2024 (6)
  • Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024
  • Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316
  • Kod kreskowy: 5909000517929
  • Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Powiązane artykuły

Czym jest salmonella?

Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.

Człowiek może zakazić się poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

W szczególnych warunkach (szpitale, domy opieki) zakażenie może się szerzyć drogą bezpośredniego kontaktu lub drogą powietrzną.

Objawy

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Zachorowaniom na Salmonelozy można zapobiec poprzez:

  • przestrzeganie podstawowych zasad higieny przyrządzania posiłków
  • dezynfekcję pomieszczeń i przedmiotów, z którymi stykał się chory,
  • szczepienie ochronne przeciwko durowi brzusznemu – jest najpewniejszym sposobem zabezpieczenia przed zachorowaniem. Zalecane jest ono osobom podróżującym w obszary endemicznego występowania choroby oraz narażonym ze względu na rodzaj wykonywanej pracy. Ponadto, możliwe jest nałożenie obowiązku szczepień przeciwko durowi brzusznemu w sytuacji zagrożenia epidemicznego, stanu epidemii lub ze wskazań indywidualnych,
  • poddanie obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym osób podejmujących lub wykonujących prace w styczności z żywnością w zakładach produkcji i obrotu żywnością, z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi lub wymagające bezpośredniego kontaktu z ludźmi, np. w zakładach opieki zdrowotnej czy przedszkolach. Badania te mają na celu wykrycie i odsunięcie od wykonywania ww. prac osób chorych i nosicieli pałeczek Salmonella. Ograniczy to ryzyko przeniesienia zakażenia na inne osoby.

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button