Silesia Flesz najnowsze informacje

Niebezpieczne hamburgery. GIS wycofuje mięso ze sklepów

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę ostrzeżenie przed jedną partią hamburgerów wieprzowych. W mięsie wykryto bardzo groźną dla zdrowia bakterię.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywości. Chodzi o partię produktu „Hamburger wieprzowy”, w której wykryto groźną dla zdrowia bakterię – Listeria monocytogenes.

GIS zaznacza, że spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktu

  • Nazwa produktu: Hamburger wieprzowy, 260g;
  • Termin przydatności do spożycia: 26/05/2023;
  • Numer partii: 251/IV;
  • Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz.

Producent podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania wyrobu z rynku.

Nowosądecka firma poinformowała ponadto dystrybutora o stwierdzonej niezgodności wyrobu oraz o konieczności natychmiastowego jego wycofania. Proces monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Powiązane artykuły

GIS zaznacza, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem.

Listeroza, co to za choroba?

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu

Głównie polega na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Źródło: GIS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button