Poniżej przepisy na niskobudżetowe, pyszne i proste sałatki na Boże Narodzenie. W dobie szalejącej inflacji, będą idealne.
Niskobudżetowe, pyszne i proste sałatki na Boże Narodzenie. Oto nasze propozycje.
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Inflacja oraz powszechnie panująca drożyzna z pewnością są zmartwieniem niejednej rodziny. Dlatego już teraz przygotowaliśmy dla Was przepisy na budżetowe, bożonarodzeniowe sałatki. Częstujcie się.
Sałatka ziemniaczana z wędzona makrelą
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą to wspaniała propozycja na uroczystości świąteczne, ponieważ jest pyszna oraz sycąca. Jest idealnym dodatkiem do wędlin, można ją również jeść solo.
Aby przygotować sałatkę ziemniaczaną z wędzona makrela należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 500g ziemniaków
- 100g wędzonej makreli
- 3 jajka
- pęczek szczypiorku
- 100g majonezu
- łyżkę soku z cytryny
- sól oraz pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy gotować w osolonej wodzie, istotne jest aby były al dente. Po ugotowaniu trzeba je odcedzić i ostudzić. Gdy ziemniaki będą całkowicie zimne, pokroić je na duże kawałki.
Następnie przechodzimy do ryby. Makrele należy obrać ze skóry oraz wyciągnąć z niej ości. Jajka trzeba ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Ziemniaki przełożyć do miski dodać majonez, sok z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Kolejno dodać makrele, jajka oraz pokrojony szczypiorek.
Danie najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przed podaniem należy wstawić ją do lodówki na około godzinę.
Niskobudżetowe, pyszne i proste sałatki na Boże Narodzenie. Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to zdecydowanie klasyka wśród polskich sałatek. Często pojawia się na stołach Polaków, ponieważ idealnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i rybami.
Składniki na sałatkę jarzynową:
- 400g ziemniaków
- 400g marchewki
- 300g korzenia pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 puszki groszku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 jajek
- 3 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku gotujemy nieobrane warzywa takie jak: marchewki, pietruszki, seler, ziemniaki. Gotujemy je około 25 minut. Warzywa najlepiej obrać po ugotowaniu. Gdy warzywa są miękkie należy odstawić je do wystygnięcia.
Następnie gotujemy jajka na twardo, po ich ostygnięciu kroimy je w kostkę. Czas gotowania jajek to około 8-9 minut, co ważne, czas liczymy od momentu gotowania się wody.
Ogórki kiszone oraz jabłko kroimy w mała kostkę, a groszek oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Gdy wcześniej ugotowane warzywa ostygną należy je obrać oraz pokroić w zgrabną kostkę.
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, dodajemy majonez, śmietanę oraz doprawiamy. Całość mieszamy, chłodzimy przed podaniem.
Sałatka brokułowa
Sałatka brokułowa jest smaczna oraz pożywna, a w dodatku bardzo szybka w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się podczas świątecznych spotkań.
Składniki na sałatkę brokułową:
- dwa brokuły
- 200g sera feta
- 4 jajka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- Garść pestek słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Brokuły należy umyć oraz gotować z łyżeczką soli około 10 minut. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia.
Następnie przechodzimy do gotowania jajek, zajmie to około 8 minut od momentu wrzenia wody. Po ugotowaniu, trzeba je ostudzić oraz pokroić w grubą kostkę.
Aby zrobić sos do sałatki należy w miseczce wymieszać majonez, jogurt naturalny, drobno pokrojony czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko wymieszać i pozostawić aby smaki się przegryzły.
Gdy brokuł jest już chłodny należy podzielić go na różyczki i przełożyć do dużej miski. Kolejno dodać pokrojone jajko, pokrojoną na małe kawałki fetę oraz dodać sos. Wszystko delikatnie wymieszać.
Garść słonecznika można sprażyć kilkanaście sekund na suchej patelni, a następnie posypać górę sałatki.
Sałatki to samo zdrowie!
Czego nie wolno jeść razem? Sprawdź, jakich połączeń na talerzu powinieneś unikać