reklama
KulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Oto Rudzkie Smaki wakacji. Zobaczcie, jak je przyrządzić

Orientalne ogórki i banoffee smakami wakacji w konkursie „Rudzkie Smaki”. Receptury nadesłała pani Dominika z Chorzowa i pani Iwona Antonik z Miasteczka Śląskiego. Przepisy znajdą się na lipcowej i sierpniowej karcie kalendarza na 2025 rok. 

 

reklama

Na lipiec polecamy przepis na orientalny dodatek do grillowanych mięs czy kiełbasy. Gruntowe ogórki w pikantno-słodkiej zalewie autorstwa pani Dominiki doskonale uzupełnią menu podczas letnich spotkań w plenerze. – Ogórki przygotowujemy dzień wcześniej i odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy w temperaturze pokojowej – radzi autorka przepisu. Z kolei smakiem sierpnia zostało ciasto bananowe, które przygotowuje się błyskawicznie, ale wymaga wcześniejszego schłodzenia. – Banoffee jest lekkie jak puch, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu – mówi Iwona Antonik. – Proponuję wersję ciasta na biszkopcie, ale na spód możemy również wykorzystać pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem – dodaje.

Orientalne ogórki w pikantno-słodkiej zalewie

reklama

Składniki:

700 g ogórków gruntowych

5 łyżek oleju arachidowego (może być także sezamowy lub dobrej jakości rzepakowy z zimnego tłoczenia)

5 łyżek sosu sojowego

5 łyżek octu ryżowego

5 łyżek sezamu

2 łyżki miodu płynnego

5 łyżek cukru trzcinowego

2 łyżeczki płatków chili (jeśli ktoś woli łagodniejsze – 1 łyżeczka)

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w słupki, słupki w kawałki 3-4 cm długości każdy. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy w podanych powyżej ilościach sos sojowy, ocet ryżowy, olej, miód, dodajemy płatki chili, cukier trzcinowy, wyciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Na patelni prażymy na złoty kolor sezam i dodajemy do zalewy. Mieszamy. Dodajemy ogórki i ponownie mieszamy starając się, aby zalewa oblepiła kawałki ogórków. Odstawiamy pod przykryciem na całą noc (ok. 12 godzin) do lodówki. Po wyjęciu ponownie mieszamy – ogórki w tym czasie puściły sporo wody – jeśli jest jej za dużo, część możemy odlać, jeśli nie – mieszamy z ogórkami i zalewą i zostawiamy, żeby całość „odpoczęła”. Podajemy najlepiej w temperaturze pokojowej.

Banoffee

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki ciepłej wody

160 g cukru

1 cukier waniliowy

80 g mąki pszennej

80 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

puszka słodkiego mleka skondensowanego lub puszka gotowego kajmaku

4 banany

500 ml śmietanki kremówki

1 gorzka czekolada

sok z cytryny, 4 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:

Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z wodą, cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno. 2 rodzaje mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo na przemian do masy z żółtek dodajemy białka i mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając na niższych obrotach. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut do suchego patyczka. Odkładamy do wystudzenia.

Puszkę mleka skondensowanego wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na lekkim ogniu przez 2 godziny, wyjmujemy i studzimy. Można również wykorzystać puszkę gotowego kajmaku.

Banany kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru.

Biszkopt nasączamy lekkim naparem z herbaty z cukrem. Rozsmarowujemy na nim masę kajmakową, na niej układamy plasterki bananów, następnie wykładamy ubitą śmietanę i posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button