Pijecie kranówkę? W Katowicach badają ją sommelierzy. Serio
Jaka woda płynie z kranów w Waszych domach? Potraficie określić smak kranówki? W Katowicach są sommelierzy wody, którzy sprawdzają, co płynie z kranów.
Na początek: jeśli nie do końca wiecie, jak określić smak wody, jaka płynie z kranów, podpowiadamy: może to być smak ziemisty i apteczny, stęchły lub gnilny, słodki, słony, gorzki, metaliczny, kwaśny i umami. Tyle jest w stanie wyczuć sommelier wody.
I druga sprawa – pamiętajcie, żeby mieć pewność, że pijemy z kranu zdrową wodę, nim nalejemy ją do szklanki należy odpuścić z instalacji tę, która stoi w niej od jakiegoś czasu. Najlepiej odkręcić kran z zimną wodą i włożyć pod nią rękę. Gdy poczujemy, że leci naprawdę zimna, to znaczy, że dopłynęła do nas woda z sieci. Możemy ją pić bez obaw.
Hydrosommelierzy w Katowickich Wodociągach
Ponieważ woda płynąca z kranów musi spełniać surowe normy, zarówno krajowe, jak i unijne, jest poddawana stałej kontroli laboratoryjnej. Jednak mikrobiologiczne i fizykochemiczne analizy parametrów nie są jedynymi, które bierze się pod uwagę – informują katowiccy urzędnicy. W spółce Katowickie Wodociągi S.A.
wodę bada się również za pomocą zmysłów, za co odpowiada zespół ekspertów. To sommelierzy wody.
„Sommelierzy wody” to osoby zatrudnione w Laboratorium Centralnym Katowickich Wodociągów, które
musiały przejść specjalistyczne szkolenia i testy, m.in. sprawdzające wrażliwość smakową i zapachową zgodnie z określoną normą. To zespół odpowiadający za dodatkowe badania – ocenia wodę pod kątem jej smaku oraz zapachu. By testy były wiarygodne, muszą być przeprowadzane w specjalnych warunkach. W pracowni musi panować temperatura 23 stopni Celsjusza, z tolerancją do 2 stopni. Stanowiska sommelierów oddzielone od siebie boksami, pozbawione okien i wyposażone w oświetlenie, którego parametry określone są w normach. – Wszystko po to, by nic ich nie rozpraszało i nie wpływało negatywnie na ich zdolności – mówi Sylwia Morawiecka, analityk Laboratorium Centralnego Katowickich Wodociągów S.A. – Dodatkowo na godzinę przed analizą nie powinno się spożywać posiłków czy używać perfum, by nie zaburzać pracy kubków smakowych i receptorów węchowych. W pomieszczeniu znajduje się specjalne urządzenie, uruchamiane przed badaniem i pochłaniające wszystkie niepotrzebne zapachy – dodaje.
Analitycy – sommelierzy wody – potrafią wyczuć wszyskie wymienione na początku zapachy i smaki wody. Ale, uwaga, jeśli go wyczują, to wcale nie znaczy, że woda nie jest zdatna do picia.
Ważne jest, aby intensywność smaku/zapachu mieściła się w przyjętych granicach (normach), akceptowalnych przez konsumenta.
Jak bada się wodę w Katowicach?
Robią to nie tylko sommelierzy. W 52 miejscach miasta pobiera się próbki do badania. Przeprowadza się także badania próbek ze studni zakupowych. Laboratorium Katowickich Wodociągów przeprowadza około 1 000 oznaczeń miesięcznie.
Od kilku lat Wodociągi promują picie kranówki, podkreślając, że ma dobrą jakość i jest tańsza niż butelkowana. Na stronie internetowej Katowickich Wodociągów możecie znaleźć aktualne wyniki badania wody. W różnych instytucjach znajdziecie też poidełka z wodą pitną.
Oto wyniki badań wody w Katowicach za czerwiec 2022:
AKTUALNE WYNIKI BADAŃ WODY W KATOWICACH
Sommelierzy wody to zawód, który wywodzi się z Włoch. Dziś są w całej Europie czy w USA. To np. pracownicy restauracji, którzy dobierają wodę do potraw czy wina. W Wielkiej Brytanii jest nawet sieć barów tylko z wodą. W Polsce hydrosommelierzy to wciąż nisza, ale mówi się, że to zawód z przyszłością. Jest też taki zawód, jak kiper wody, którego zatrudniają wytwórnie wód mineralnych.