Kategorie
Polsko-ukraińska Wielkanoc. Na stole tradycyjna jarzynowa czy ukraiński Olivier? Sprawdź przepisy
Ta Wielkanoc będzie inna od tych z ubiegłych lat. To będą święta polsko-ukraińskie. W wielu polskich domach goszczą Ukraińcy, a na stole wielkanocnym nie zabraknie tradycyjnych ukraińskich potraw. Na przykład bardzo popularnej ukraińskiej sałatki jarzynowej Olivier. Przepis Liliaany z Kijowa.
Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości z Ukrainy ich tradycyjną potrawą, aby poczuli chociaż namiastkę domu, w tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę Olivier, czyli odpowiednik naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Ukraińskie dania są proste w wykonaniu, za to mają ciekawy smak i aromat. Często spotykane są dania mączne, oraz oparte na kaszy i warzywach. Na ukraińskich stołach nierzadko spotkamy także mięso oraz ryby, a jeżeli macie ochotę wypróbować ukraińską wersję sałatki jarzynowej, sprawdźcie Oliviera. Oto przepis, jaki podała nam Liliaana, która z rodziną uciekła z Kijowa i mieszka obecnie w Polsce.
Sałatka Olivier, czyli ukraińska jarzynowa
- Ziemniaki – 500 g
- Marchewka – 150 g
- Jajko – 5 szt.
- Ozorek wieprzowy (albo kurczak lub kiełbasa) – 500 g
- Zielony groszek w puszce – 300 g
- Ogórki – 300 g
- Majonez – 150 ml
- Sól
Przepisy na sałatki popularne w Ukrainie
A to – tradycyjna polska sałatka jarzynowa
- Ziemniaki – 500 gramów
- Ogórek kiszony – 5 sztuk
- Marchewka – 2 sztuki
- Seler – 100 gramów
- Pietruszka – 1 sztuka
- Jajko – 3 sztuki
- Groszek zielony – 1 puszka
- Jabłko – 1 jabłko
- Majonez – 5 – 7 łyżek
- Sól
Klasyczna sałatka jarzynowa – przepis mieszamwgarnku.pl
Skarżyńska