Kategorie

Polsko-ukraińska Wielkanoc. Na stole tradycyjna jarzynowa czy ukraiński Olivier? Sprawdź przepisy

Ta Wielkanoc będzie inna od tych z ubiegłych lat. To będą święta polsko-ukraińskie. W wielu polskich domach goszczą Ukraińcy, a na stole wielkanocnym nie zabraknie tradycyjnych ukraińskich potraw. Na przykład bardzo popularnej ukraińskiej sałatki jarzynowej Olivier. Przepis Liliaany z Kijowa.

 

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości z Ukrainy ich tradycyjną potrawą, aby poczuli chociaż namiastkę domu, w tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę Olivier, czyli odpowiednik naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Ukraińskie dania są proste w wykonaniu, za to mają ciekawy smak i aromat. Często spotykane są dania mączne, oraz oparte na kaszy i warzywach. Na ukraińskich stołach nierzadko spotkamy także mięso oraz ryby, a jeżeli macie ochotę wypróbować ukraińską wersję sałatki jarzynowej, sprawdźcie Oliviera. Oto przepis, jaki podała nam Liliaana, która z rodziną uciekła z Kijowa i mieszka obecnie w Polsce.

Sałatka Olivier, czyli ukraińska jarzynowa

  • Ziemniaki – 500 g
  • Marchewka – 150 g
  • Jajko – 5 szt.
  • Ozorek wieprzowy (albo kurczak lub kiełbasa) – 500 g
  • Zielony groszek w puszce – 300 g
  • Ogórki  – 300 g
  • Majonez – 150 ml
  • Sól

Przepisy na sałatki popularne w Ukrainie

Powiązane artykuły

A to – tradycyjna polska sałatka jarzynowa

  • Ziemniaki – 500 gramów
  • Ogórek kiszony – 5 sztuk
  • Marchewka – 2 sztuki
  • Seler – 100 gramów
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Jajko – 3 sztuki
  • Groszek zielony – 1 puszka
  • Jabłko – 1 jabłko
  • Majonez – 5 – 7 łyżek
  • Sól

Klasyczna sałatka jarzynowa  – przepis mieszamwgarnku.pl

Klasyczna sałatka jarzynowa

 

Skarżyńska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button