Produkt wycofany ze sklepów. Sprawdź czy masz go w domu
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sklepów płatków owsianych. W partii płatków owsianych bezglutenowych stwierdzono obecność glutenu.
Urzędnicy GIS wykryli gluten w płatkach owsianych RADIX-BIS 400 g. Chodzi o partię o numerze 08.11.2024, która jest identyczna, jak data przydatności produktu do spożycia.
„Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej” – ostrzega GIS, który apeluje do narażonych osób, o niespożywanie płatków.
Producent zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej nieprawidłowości. Opakowania płatków są wycofywane z rynku, a osobom, które już je kupiły, należy się zwrot środków.
Kto nie powinien spożywać glutenu?
Większość z nas w codziennej diecie spożywa produkty zawierające gluten i nie musi zwracać uwagi na jego zawartość. Jednakże, nie wszystkie osoby mogą spożywać ten składnik żywności. Dieta bezglutenowa dotyczy przede wszystkim osób, które są chore na celiakię, a także ze stwierdzoną alergią lub nietolerancją glutenu. Dieta tych osób powinna opierać się wyłącznie na produktach naturalnie bezglutenowych (niezanieczyszczonych glutenem) i bezglutenowych produktach specjalnie przygotowanych, w których zawartość glutenu nie przekracza dopuszczalnych wartości ustalonych w przepisach prawa żywnościowego dla żywności bezglutenowej (tj. 20 mg glutenu/kg żywności).
Osoby chore na celiakię dla utrzymania dobrego stanu zdrowia przez całe swoje życie muszą rygorystycznie przestrzegać diety bezglutenowej. Tylko poprawne i skrupulatne stosowanie diety zapewnia dobry stan zdrowia oraz powoduje ustąpienie objawów klinicznych i cofnięcie zmian, które zaszły w jelicie cienkim (odbudowę kosmków jelitowych).
Źródło: GIS