Moczka i makówki – bez tych dań nie ma świąt Bożego Narodzenia na Śląsku. Jak je przyrządzić? Oto przepis na makówki i moczkę.
Przedstawiamy wam śląskie przepisy na święta. Moczka i Makówki- królują wtedy na stołach.
Co to za potrawy? Moczka to śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie. Przygotowuje się ja na bazie piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, suszonych daktyli, orzechów laskowych. Do tego zaopatrzyć się trzeba w duże ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki. Zamiast piwa można użyć wywaru jarzynowego lub rosołu na łbach karpi. Bardzo popularne jest użycie zamiast piwa wywaru z owoców lub nawet kompotu. Trzeba tu zaznaczyć, że w każdej części Śląska przepis jest trochę inny.
Moczka i makówki. Przepis
PRZEPIS NA MOCZKA
Składniki:
Woda 4 litry
Piernik 0,5 szt.
Czekolada gorzka 1 szt.
Rodzynki 300 g
Śliwki suszone 200 g
Orzech włoski 300 g
Migdały 100 g
Morele 200 g
Cukier do smaku
Cukier wanilinowy 1 szt.
Sok z cytryny 50ml
Kompot truskawkowy 0,5 litra
Kompot agrestowy 0,5 l
Masło 200 g
Mąka pszenna 5 łyżek
Wykonanie moczki:
Piernik pokroić w małą kosteczkę, następnie wsypać do osłodzonej wody i gotować do momentu całkowitego rozgotowania piernika ciągle mieszając. W międzyczasie można dodać pokrojone śliwki, morele, rodzynki, orzechy. Pod koniec gotowania dodać czekoladę, migdały. Zrobić jasnozłotą zasmażkę z masła i mąki pszennej, po czym dodać do moczki. Na koniec po ugotowaniu dodać kompoty i sok z cytryny. Przechowywać w chłodnym miejscu, jeść na zimno.
Co to są makówki?
Makówki to tradycyjny śląski świąteczny deser. Je się je też na nowy rok i Trzech Króli. Podstawowe składniki to oczywiście mak, ale również bułki kanapkowe lub sucharki. Do przygotowania makówek potrzebować będziemy jeszcze mleka lub wody, miodu lub cukru oraz bakalii – jak rodzynki, figi, migdały, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, skórka pomarańczowa, rum, pomarańcze, mandarynki.
PRZEPIS NA MAKÓWKI
Skład:
Mak zmielony 300 g
Masło 100g
Bułka kajzerka 2szt.
Orzechy włoskie 100g
Migdały 50g
Rodzynki 100g
Mleko lub woda 600ml
Cukier
Cukier wanilinowy 1szt.
Wykonanie:
Mleko zagotować, dodać masło, cukier do smaku i cukier wanilinowy, po czym powoli wsypywać zmielony mak. Doprowadzić do zagotowania, mieszać około 3 minut. Bułkę pokroić w paski o grubości 5 mm. Do naczynia wlać masę makową, posypać rodzynkami, orzechami i migdałami, na to układać kawałki bułki. Na warstwę bułek wlać masę makową i posypać bakaliami. Czynność powtórzyć kilka razy. Smacznego!
Przepisy na święta – Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynkę
Skład:
Mąka pszenna 300g
Cukier puder 100g
Żółtka 4szt.
Masło 200g
Skórka z cytryny
Wykonanie:
Masło posiekać razem z mąką, cukrem pudrem, żółtkami i skórką cytrynową. Gdy masło będzie drobno posiekane nożem, zacząć zagniatać ciasto energicznymi ruchami. Wyrabiać na jednolitą masę. Następnie schłodzić ciasto w lodówce. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa z wmontowaną końcówką z wzorkami do wyciskania ciasteczek. Uformowane ciasteczka wykładać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec około 10 minut w temperaturze około 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu lukrować.
Lukier
Skład:
Białko z 2 jaj
Sok z cytryny 20ml
Cukier puder ok.150 g
Wykonanie:
Białko, sok i cukier puder wymieszać i ucierać do białości
Autor: AS