DomKategorieKobietaKulinaria

Rosół z ryby na święta. Przepis

W wielu domach nie ma wigilijnej kolacji bez tej zupy. Rosół z ryby, prawdziwa zupa rybna. Przepis.

Jest zawsze na wigilijnym stole u Kornelii Maroszek, artystki duetu Kola i Jula. Kornelia przygotowuje rosół z karpia i dodaje do niego pasternak oraz zieloną pietruszkę. Ale można go też zrobić z innych ryb. Czy to trudna zupa? Oto tradycyjny, klasyczny przepis. Pochodzi z książki Kuchnia Polska z roku 1963! To prawdziwa zupa rybna.

Przepis na rosół z ryby.

Składniki:

  • 50-60 dkg ryby
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 5 dkg cebuli
  • 2 litry wody
  • liść bobkowy, pieprz czarny, pieprz biały, sól, gałka muszkatołowa.
  • Przygotowanie

Rybę sprawić, ogłowić, odciąć ogon i płetwy, odfiletować (tak się robiło 60 lat temu, dziś już możecie kupić sprawioną i odfiletowaną rybę). Z głowy, kręgosłupa i jadalnych odpadków ryby oraz warzyw, zrumienionej cebuli i przypraw ugotować esencjonalny wywar. Włożyć następnie rybę do posolonego wywaru. Ugotować. Rybę wyjąć.

Wywar przecedzić przez gęste sitko. Rosół z ryby przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z pasztecikami, pulpetami z ryby, grzankami, łazankami.

Powiązane artykuły

Przepisy na świąteczne potrawy

 

Moczka i makówki. Przepis

Przepis na śląską moczkę

Moczka veb bryja. Taka brzydka, taka pyszna

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button