Silesia Flesz najnowsze informacje
Salmonella na jajkach. GIS wydał ostrzeżenie
Na skorupkach dwóch partii jajek ściółkowych L stwierdzono obecność pałeczek salmonelli. Główny Inspektorat ostrzega, że mogą one spowodować zakażenie i doprowadzić do wystąpienia salmonellozy.
GIS wydał ostrzeżenie przed spożywaniem dwóch partii jaj ściółkowych bez właściwej obróbki termicznej. Spożycie produktu grozi przeniesieniem bakterii Salmonelli z jaj na inne powierzchnie i może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu:
- Produkt: Jaja L ściółkowe
- Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
- Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
- Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica
Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady przygotowania jaj według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH
- podczas zakupów upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone
- jaja przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu
- osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze) unikały potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp.
- gotując jaja, pamiętać, by zarówno białko, jak i żółtko były ścięte
- po kontakcie z surowymi jajami dokładnie umyć ręce gorącą wodą z mydłem
- naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami
- po rozbiciu jaj skorupki wyrzucić bezpośrednio do śmieci
- jaja i inne dania po przygotowaniu przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami
- nie używać do podawania posiłków tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami.
Źródło: GIS