REKLAMA
Silesia Flesz najnowsze informacje

Salmonella na jajkach. GIS wydał ostrzeżenie

Na skorupkach dwóch partii jajek ściółkowych L stwierdzono obecność pałeczek salmonelli. Główny Inspektorat ostrzega, że mogą one spowodować zakażenie i doprowadzić do wystąpienia salmonellozy.

GIS wydał ostrzeżenie przed spożywaniem dwóch partii jaj ściółkowych bez właściwej obróbki termicznej. Spożycie produktu grozi przeniesieniem bakterii Salmonelli z jaj na inne powierzchnie i może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu:

  • Produkt: Jaja L ściółkowe
  • Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
  • Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
  • Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica

Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Powiązane artykuły

Zasady przygotowania jaj według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH 

  • podczas zakupów upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone
  • jaja przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu
  • osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze) unikały potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp.
  • gotując jaja, pamiętać, by zarówno białko, jak i żółtko były ścięte
  • po kontakcie z surowymi jajami dokładnie umyć ręce gorącą wodą z mydłem
  • naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami
  • po rozbiciu jaj skorupki wyrzucić bezpośrednio do śmieci
  • jaja i inne dania po przygotowaniu przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami
  • nie używać do podawania posiłków tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami.
Źródło: GIS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button