Salmonella w przyprawie! GIS wycofuje produkt ze sklepów
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sklepów partię kurkumy z powodu zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli. Spożywanie przyprawy jest szkodliwe dla zdrowia.
Detektyw wszech czasów powraca!!! COLUMBO tego lata w TVS!
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w jednej z pięciu badanych próbek kurkumy suszonej marki Fistaszek. GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły produktu, przed którym ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny:
Produkt: Kurkuma, 100 g
Zakład pakowania: FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica
Numer partii: P 14 05
Data minimalnej trwałości: 12.2022
Zakład konfekcjonujący przyprawę jest w trakcie wycofywania z rynku zakwestionowanej partii kurkumy zanieczyszczonej Salmonellą. Proces monitoruje Państwowy Inspektorat Sanitarny (PIS) monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Salmonella to rodzaj bakterii, która jest główną przyczyną zatruć pokarmowych na świecie. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową przez spożycie wody lub jedzenia zawierającego pałeczki Salmonelli. Zakażenia Salmonellą wywołuje salmonellozę, której objawy pojawiają się kilkanaście godzin po jedzeniu i obejmują:
gorączkę
bóle głowy
bóle brzucha
biegunkę
nudności i wymioty.
W większości przypadków leczenie zatrucia może odbywać się w domu, jednak niektórzy wymagają pobytu w szpitalu.
Źródło: GIS
Specjalne maseczki ze Śląska do przymierzania ubrań to prawdziwy HIT! Sami zobaczcie!
Polski Ład i Metropolia. GZM chce ponad 600 milionów złotych na elektryczny tabor autobusowy
Zabrze rozstrzygnęło przetarg na budowę centrów przesiadkowych!