REKLAMA
Silesia Flesz najnowsze informacje

Salmonella w salami. GIS ostrzega przed produktem z Lidla

Groźna bakteria została wykryta w partii salami pochodzącego z Włoch. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i apeluje, aby nie jeść tego produktu.

 

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – czytamy w komunikacie GIS.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Salame Strolghino
Numer partii: 16
Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023
Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L
Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Kraj pochodzenia: Włochy

Pałeczki salmonelli są w Polsce jednym z najczęstszych powodów bakteryjnych zakażeń układu pokarmowego. Jednocześnie salmonella zajmuje wysokie miejsce na liście ostrzeżeń, jakie publikuje Główny Inspektor Sanitarny.

Powiązane artykuły

Źródłem zakażenia bakteriami mogą być ludzie chorzy na salmonellozę, bezobjawowy nosiciel lub zakażone zwierzę. Do zatrucia dochodzi najczęściej po wypiciu wody lub spożyciu pokarmów, które zawierają pałeczki z rodzaju Salmonella,np. drobiu, mięsa wołowego i wieprzowego, jajek czy produktów mlecznych.

Podstawowe dolegliwości, które zgłaszają pacjenci zakażeni Salmonellą to:

  • nudności.
  • wymioty.
  • bóle brzucha.
  • gorączka (do 39°C)
  • biegunka – najczęściej wodnista i bez śladów krwi, niekiedy mogą występować śladowe ilości krwi i domieszki śluzu.

Źródłem zakażenia bakteriami mogą być ludzie chorzy na salmonellozę, bezobjawowy nosiciel lub zakażone zwierzę. Do zatrucia dochodzi najczęściej po wypiciu wody lub spożyciu pokarmów, które zawierają pałeczki z rodzaju Salmonella,np. drobiu, mięsa wołowego i wieprzowego, jajek czy produktów mlecznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button