Świąteczne gotowanie z Hanysem przy garach: Damian Holecki, Mirosław Jędrowski i Mona Lisa opowiadają o bożonarodzeniowych tradycjach
„Świąteczne gotowanie z Hanysem przy garach” tuż tuż! W Pierwszy Dzień Świąt o godzinie 12.55 poznacie sekrety wigilijnej kuchni Damiana Holeckiego, Mony Lisy i Mirosława Jędrowskiego!
Święta coraz bliżej! Już teraz wprowadzimy Was w wyjątkowy nastrój! Zastanawialiście się kiedyś, jak Wigilię spędzają i co gotują gwiazdy TVS? Odpowiedź na to pytanie poznacie w programie „Świąteczne gotowanie z Hanysem przy garach”!
25 grudnia, czyli w Pierwszy Dzień Świąt, o 12.55 znany mistrz kuchni, Damian Sobek, i jego goście zaproszą Was do skosztowania wyjątkowych potraw bożonarodzeniowych. Co przygotują? Dania, które kojarzą im się ze świątecznymi smakami z dzieciństwa oraz czasem noworocznym. Damian Holecki upiecze indyka z nutą azjatycką, Mona Lisa przygotuje kapustę z grochem i grzybami, natomiast Mirosław Jędrowski przyrządzi karpia oraz zupę rybną. Wszystkie te przepisy okrasimy inwencją twórczą naszego mistrza kuchni. Zapewniamy – będzie pysznie!
Świąteczne gotowanie z Hanysem przy garach: Mirosław Jędrowski pamięta Święta z dreszczykiem
Mirosław Jędrowski jest prekursorem Biesiady w Swojskim Klimacie, a na swoim koncie ma takie hity, jak „Siedem Pereł”, „Jak zdobyć żonę” czy „Słodka chwila”
– Pamiętam szczególnie jedne Święta. Miałem wtedy 5 lat. Trwały przygotowania do Wigilii, jednak zakłócił je krzyk mojego taty. Mówił, że obciął sobie palec. Pojechał na pogotowie, a my wszyscy szukaliśmy palca w całym mieszkaniu. Okazało się, że źle go zrozumieliśmy i uraz nie był tak poważny – zdradza. – Teraz Święta są spokojniejsze. Spędzamy je w gronie rodzinnym. Szczególnie lubię karpia i mam na niego świetny przepis – smażę go sam. Dzień wcześniej go zasalam, a na drugi dzień opłukuję i znów solę. Później kroję go w płaty, obtaczam w mące bez jajka, smażę go na małym ogniu na maśle i co chwila podlewam wodą. Smakuje wyjątkowo! – mówi w rozmowie z tvs.pl Mirosław Jędrowski.
Świąteczne gotowanie z Hanysem przy garach: Mona Lisa kolęduje z całą rodziną
Znacie ją z takich hitów, jak „Miłość nie jest na jedną noc”, „Mexico” czy „Maria Teresa”. Niewielu wie, że Renata Niedbał-Witta to nie tylko piosenkarka, ale także z wykształcenia prawnik! W 2013 roku obchodziła 20-lecie pracy artystycznej. Przyznaje, że uwielbia Święta!
– W Świętach najważniejsze jest dla mnie łamanie się opłatkiem i składanie życzeń. Bardzo lubimy też kolędować – wszyscy jesteśmy muzykami zarówno ja, jak i mąż oraz syn, więc ten czas jest dla nas szczególny. A jeśli chodzi o ulubioną potrawę, to uwielbiam kapustę z grochem. Ale przyrządza go mama. Ten smak jest nie do podrobienia – zdradza nam Mona Lisa.
Świąteczne gotowanie z Hanysem przy garach: Damian Holecki cieszy się czasem rodzinnym
Jednym z najbardziej znanych artystów szlagierowej sceny muzycznej jest Damian Holecki. Artystę znacie z produkcji TVS „Muzyczna Kuchnia” czy też „Muzyczny Kącik Damiana Holeckiego„. Nagrodzony dwiema złotymi płytami wokalista Święta spędza z najbliższą rodziną. W jego domu w tym roku będzie wyjątkowo!
– Święta spędzam razem z psem, kotem, córką i mamą. W tym roku na pewno będą szczególne, ponieważ właśnie przeprowadziłem remont w domu – zadbam o jego wyjątkowy wystrój. Jako że mieszkam w Brennej, moim ulubionym momentem tego okresu jest podziwianie zaśnieżonych gór i drzew, uginających się pod ciężarem śniegu. Kolędy śpiewam natomiast już dwa miesiące przed Świętami. Od tego roku mogę je grać na białym fortepianie, który ustawiłem w pokoju, w którym nagrywaliśmy „Muzyczny Kącik…” – mówi wokalista. – Na moim stole wigilijnym można znaleźć wiele tradycyjnych potraw – makówki, moczkę, jak również siemieniotkę. Świętuję bardziej po śląsku – zdradza Damian Holecki.
Świąteczne gotowanie z Hanysem przy garach: Damian Sobek w końcu spędzi Święta z rodziną
Mistrzem kuchni i tytułowym Hanysem w „Świątecznym gotowaniu” jest Damian Sobek. Młody mistrz kuchni ma na swoim koncie udział w telewizyjnych programach kulinarnych. Uwielbia Wigilię, jednak w ostatnich latach nie miał możliwości spędzenia jej z rodziną.
– Od sześciu lat spędzałem Święta w Holandii z przyjaciółmi, ponieważ tam pracowałem. W tym roku będą jednak wyjątkowe, bo spędzę je z rodziną w ulubionym miejscu w górach. Na pewno pójdziemy na jakiś szczyt. A co króluje u mnie na stole? Zupa grzybowa, pierogi, śledź w śmietanie, w oleju, makówki, karp, więc czysta tradycja – mówi tvs.pl Damian Sobek.
Z naszymi gośćmi w programie „Świąteczne gotowanie z hanysem przy garach” widzimy się we wtorek 25 grudnia o 12.55 w Telewizji TVS. Nie może Was z nami zabraknąć!
Odliczając do Świąt, zapraszamy Was również do budowania ich klimatu z artystami:
Za pomoc w nagraniach dziękujemy firmie Halupczok Kuchnie i Wnętrza, Galerii Wnętrz Tetmajera 83 w Krakowie, firmie Siemens AGD, Falmec oraz Miloo Home.
CZYTAJ RÓWNIEŻ „20-LECIE METRUM”:
Zespół Metrum obchodzi 20-lecie! Oto 20 rzeczy, których nie wiecie o Reni i Marco [SPRAWDŹ]
Sara Kalisz
Najfajniejsze w tym wszystkim jest fakt, że bożonarodzeniowe tradycje się nie zmieniają 🙂 I dzięki temu nasze dzieci przeżyją to tak samo jak my gdy byliśmy w ich wieku.