Świdośliwa – Jeden z najzdrowszych owoców
Świdośliwa to krzew owocowy, który w Polsce nie jest zbyt popularny. Systematycznie poznaje go jednak coraz więcej osób, co wynika z faktu, że owoce świdośliwy mają wiele właściwości zdrowotnych. Jakich? Jak uprawiać świdośliwę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.
Świdośliwa – charakterystyka
Świdośliwa to jak wspomniano we wstępie krzew owocowy, który obfituje w jedne z najzdrowszych owoców. Roślina ta naturalnie występuje w Ameryce Północnej, a szczególnie często można ją spotkać na terenie Kanady. Warto również podkreślić, że w przyrodzie występuje aż 25 gatunków świdośliwy, która może być rośliną osiągającą od kilkudziesięciu centymetrów (około 30) do nawet kilku metrów. W efekcie roślina może występować zarówno jako krzew owocowy, jak i drzewo. Najbardziej znane odmiany świdośliwy to świdośliwa olcholistna oraz lamarcka, a charakterystyczne dla tej rośliny są wyraźnie owalne liście z nieco ząbkowatymi brzegami. Oczywiście mogą one się również w zależności od konkretnego gatunku. Co jeszcze wyróżnia świdośliwę? Przede wszystkim białe kwiaty, które pojawiają się na krzewie z reguły w połowie maja. Owoce można natomiast zbierać już w czerwcu, jednak istotne jest to, że pozostawienie ich na gałązkach aż do późnej jesieni, czy nawet zimy nie spowoduje, że stracą na wartości.
W jaki sposób uprawiać świdośliwę w polskich warunkach?
Jak już wspomniano świdośliwa jest mało znaną rośliną w Polsce, jednak jej uprawa z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Sadzonki można bowiem kupić pod linkiem: https://www.sadowniczy.pl/pol_m_KRZEWY-OWOCOWE_Swidosliwy-10582.html, a sama uprawa świdośliwy nie jest wymagająca. Roślina ta może bowiem rosnąć zarówno na nasłonecznionym stanowisku, jak i w miejscu zacienionym, leśnym, czy zlokalizowanym w pobliżu oczka wodnego. Istotna jest również odporność świdośliwy na niskie temperatury, dzięki czemu bez problemu przetrwa polską zimę. Jakie warunki glebowe należy jej zapewnić? Optymalna w tym przypadku jest gleba przepuszczalna i próchnicza, jednak roślina poradzi sobie również na podłożu delikatnie kwaśnym, czy lekko zasadowym. Sadzenie powinno się przeprowadzać wczesną wiosną, jednak kupując sadzonki w pojemnikach można robić to przez cały rok. Bardzo ważne jest natomiast regularne podlewanie, a w dalszej fazie uprawy zaleca się częste cięcie, co poskutkuje szybkim rozkrzewieniem rośliny. Czym nawozić świdośliwę? Otóż, warto dostarczać jej przede wszystkim potas oraz fosfor, co przełoży się na obfite owocowanie.
Jakie właściwości zdrowotne posiada świdośliwa?
Rosnąca popularność uprawy świdośliwy w ogrodzie wynika z faktu, że nie jest to roślina wyłącznie dekoracyjna, ale krzew obfitujący w pyszne i zdrowe owoce. Dostarczają one bowiem nie tylko witaminy C, B oraz A, ale są także bogate w żelazo, wapń, potas oraz białko. W efekcie regularne jedzenie owoców świdośliwy nie tylko poprawia odporność organizmu, ale wspomaga także funkcjonowanie układu krążenia. Dodatkowo spożywanie tych owoców pozwala także zapobiegać rozwojowi cukrzycy, czy nowotworów.
Podsumowując należy stwierdzić, że świdośliwa to roślina, która będzie w Polsce spotykana coraz częściej ze względu na swoje owoce. Oczywiście inne krzewy owocowe również posiadają wartościowe owoce, w związku z czym szukając alternatyw dla świdośliwy warto zapoznać się z ofertą dostępną pod linkiem: https://www.sadowniczy.pl/pol_m_KRZEWY-OWOCOWE-3343.html.
źródło: artykuł partnera