Uwaga! Jajka z Biedronki z SALMONELLĄ! Nie kupuj tego!
Wycofanie jaj jest spowodowane obecnością bakterii Salmonella enteritidis w dwóch stadach kur niosek. Główny Lekarz Weterynarii ustalił, że jaja zostały dostarczone do Jeronimo Martins Polska S.A. i wprowadzone do obrotu w części sklepów Biedronka.
Jajka z Salmonellą w Biedronce
Jaja oznaczone jako: „Ale jaja kl. M” oraz „Ale jaja kl. L” o poniższych nr partii / terminie ważności:
- 31.10.2016
- 01.11.2016
- 02.11.2016
- 03.11.2016
- 06.11.2016
- 07.11.2016
- 08.11.2016
- 09.11.2016
- 10.11.2016
- 11.11.2016
i posiadające kody na skorupkach: 3PL30221321 lub 3PL30221304 objęte są procedurą wycofania. Biedronka wycofuje skażone jajka ze sprzedaży, ale wiadomo, że część opakowań już została sprzedana. Takie jajka należy wyrzucić.
Bakteria Salmonella enteritidis powoduje salmonelozę jelitową. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3–7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.