Uwaga na parówki firmy Sokołów. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektora Sanitarny ostrzega przed spożyciem parówek z szynki firmy Sokołów. W produkcie znaleziono białka soi, których spożycie u osób uczulonych może spowodować reakcję alergiczną.
w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono jednak odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów
- Numer partii: C32541
- Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
- Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Producent uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii wyrobu. Podjął też działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.
Zalecenia dla konsumentów: Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS