Dzieje sięINFORMACJETygodnik TVS

Wigilia dla samotnych – ostatnie przygotowania

W Katowicach trwają przygotowania do Wigilii bez Samotności, która odbędzie się 24 grudnia w Międzynarodowym Centrum Kongresowym. W kuchni Fundacji Wolne Miejsce oraz w MCK nieustannie pracują wolontariusze i pracownicy fundacji.

Przygotowania obejmują zarówno gotowanie w siedzibie fundacji, jak i organizację przestrzeni w MCK. Organizatorzy przewidują wydanie niemal 10 tysięcy porcji świątecznych dań. Wydarzenie rozpocznie się w Wigilię o godzinie 16 i będzie otwarte dla wszystkich chętnych.

Kuchenne przygotowania

W kuchni fundacji od kilku dni trwają intensywne prace. Wolontariusze obierają, kroją i gotują warzywa, których ilość liczona jest w setkach kilogramów. Prace podzielone są na sekcje, w tym obierania, krojenia, gotowania, pieczenia, zmywania i sprzątania. Wolontariusze pracują w systemie zmianowym, obejmującym poranki i popołudnia. W dniu Wigilii przygotowania będą kontynuowane od rana, aby potrawy były wydawane na ciepło. Organizatorzy planują przygotowanie blisko 10 tysięcy porcji jedzenia. W menu znajdą się tradycyjne potrawy wigilijne, w tym barszcz z uszkami, pierogi z cebulką, ryba z kapustą i grochem oraz ryba po grecku.

Dzieje się bardzo dużo, jesteśmy w trakcie przygotowań. Zaczęliśmy już od soboty — mówi Agnieszka Koska, szefowa kuchni.

W sali MCK pojawiają się stoły 

W Międzynarodowym Centrum Kongresowym działają wyznaczone sekcje odpowiedzialne za poszczególne elementy wydarzenia. Jedna z nich zajmuje się pakowaniem prezentów, które zostaną przekazane uczestnikom po zakończeniu Wigilii. Kolejne sekcje odpowiadają za wydawanie posiłków, obsługę stołów oraz sprzątanie. Jedzenie przygotowane w siedzibie Fundacji Wolne Miejsce będzie w Wigilię transportowane bezpośrednio do MCK. 

Sensem Wigilii bez Samotności jest właśnie to, że jak ktoś do nas przychodzi to może porozmawiać z naszymi wolontariuszami i spędzić z nami czas — mówi Martin Szulik, współkoordynator akcji.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button