reklama
Kategorie

Zdrowe i niskokaloryczne desery. Wypróbuj proste przepisy

reklama

Desery i słodkości wcale nie muszą być przetworzone i mieć dużo kalorii. Wypróbuj sam przepisy na zdrowe i niskokaloryczne desery, a na pewno się w nich zakochasz!

 

Kto nie lubi raz na jakiś czas zjeść deseru na słodko? Problem pojawia się wtedy, kiedy na co dzień jemy zdrowo, a jedyne słodkości, jakie nam przychodzą do głowy, to kupne i przetworzone produkty.

Masz ochotę na słodkie desery? Nie musisz wyłamywać się ze swojej diety. Wystarczy odrobina chęci, by z podstawowych produktów szybko i łatwo wyczarować niskokaloryczne, zdrowe desery!

reklama

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Proste i szybkie przepisy na zdrowe koktajle i smoothie

SILESIA FLESZ NAJNOWSZE VIDEO

Bananowo-fasolowe muffiny brownie

Czas przygotowania: 30 min.

Ilość: 24 szt.

  • Trzy dojrzałe banany

  • Dwa jaja

  • Puszka czerwonej fasoli

  • 20 g oleju kokosowego

  • 30 g kakao

Na początku przepłucz fasolę pod zimną wodą. Następnie zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Ważne jest, by masa była bardzo gładka, pozbawiona grudek – to gwarantuje aksamitną, zwartą konsystencję po upieczeniu. Na końcu przełóż masę do foremek na babeczki i piecz 25-30 minut w 180 stopniach. Babeczki są idealnie wilgotne oraz mocno kakaowe, dobrze sprawdzą się zarówno jako słodki deser, jak i śniadanie do szkoły czy pracy.

Sernikowe placuszki

Czas przygotowania: 15 min.

Ilość: 14 szt.

  • Dwa dojrzałe banany

  • 100 g serka wiejskiego

  • 50 g mąki ryżowej

  • Jajo

  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Pół łyżeczki cynamonu

  • Kilka kropek aromatu śmietankowego

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Później smażymy na suchej patelni placuszki. Świetnie smakują razem z kwaśnymi owocami – np. kiwi lub malinami – lub przełożone domową konfiturą.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

ZDROWA DIETA – obalamy 10 najpopularniejszych MITÓW!

Domowe jeżyki

Czas przygotowania: 30 min.

Ilość: 10 szt.

  • 100 g masła orzechowego

  • Miód 100 g

  • 100 czekolady gorzkiej

  • 150 g płatków owsianych

  • 50 g rodzynek

  • Garść wiórków kokosowych

Na początku rozpuść w kąpieli wodnej masło orzechowe, miód oraz gorzką czekoladę. Później potnij rodzynki na drobne cząstki. Rozpuszczone składniki połącz z płatkami owsianymi i rodzynkami. Uformuj ciasteczka i obtocz w wiórkach kokosowych. To zdecydowanie jedna z bardziej kalorycznych propozycji, jednak stanowi świetną alternatywę dla kupnych ciasteczek! Zamiast rodzynek możesz dodać np. jagody goji, pokruszone orzechy lub inne suszone owoce.

Batony czekoladowe z buraka

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość: 4 batony

  • 100 g buraków

  • Dwa dojrzałe banany

  • 25 g mąki ryżowej

  • 20 g kakao

Najpierw ugotuj buraki. Później zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Całość wylej na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz ok. 35-40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu pokrój w podłużne batony.

Beza z aquafaby

Czas przygotowania: ok. 3 h

Ilość: 20 szt.

  • Ok. 200 ml aquafaby (wody po ciecierzycy)

  • 10 ml soku z cytryny

  • 200 g cukru pudru

  • Szczypta soli

  • Kilka kropel aromatu waniliowego

Uprzednio schłodzoną wodę po ciecierzycy potraktuj jak białka jaj i ubijaj z dodatkiem szczypty soli na wysokich obrotach miksera do momentu otrzymania sztywnej piany. W międzyczasie dodawaj stopniowo cukier puder, ubijając aquafabę na średnich obrotach. Później masę przelej do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki wielkości piłeczki ping-pongowej. Susz bezy w piekarniki nagrzanym do 130 stopni ok. 1,5 – 2,5 godziny. Bezy powinny być z wierzchu chrupkie, a w środku delikatnie kleiste.

Lody bananowe

Czas przygotowania: 1 g 15 min.

Ilość: 2 porcje

  • Trzy dojrzałe banany

  • 200 g serka wiejskiego

  • 6 daktyli

  • Syrop klonowy

  • 100 g malin

Najpierw pokrój banany na mniejsze cząstki i włóż do zamrażarki na godzinę. W tym czasie powinny się moczyć daktyle. Po upływie godziny zblenduj banany, serek wiejski i namoczone daktyle – masa powinna być gładka. Lody podaj z dodatkiem syropu klonowego oraz malin.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

ZDROWE DESERY – Co jeść zamiast słodyczy? Dietetyk radzi!

(Marlena Borczyk)

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button