II Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

II Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

Nazwa: II Kulinarny Ogień dla Świetlikowa

Kiedy: 13 października, w godz. 13.00 do 19.30

Gdzie: Restauracja Browarowa 21, Tychy, ul. Browarowa 21 (Browar Obywatelski za Dworcem PKP Tychy).

 

Co stanie się, gdy do Tychów przyjedzie ponad 40 szefów kuchni z całej Polski, kilku pasjonatów dobrego jedzenia i rzesza wolontariuszy? Zapłonie Kulinarny Ogień dla Świetlikowa. Już 13 października, na terenie Browaru Obywatelskiego w Tychach i Restauracji Browarowa 21, odbędzie się impreza z udziałem najlepszych polskich kucharzy, z której dochód w całości powędruje na konto Fundacji Śląskie Hospicjum dla dzieci Świetlikowo w Tychach.

 

Kulinarny Ogień zapłonie w Tychach po raz drugi

 

Pomysłodawcami imprezy jest Beata Szymula, szefowa kuchni w restauracji Pod Napięciem w Tychach, znawczyni kuchni polskiej i śląskiej, Marcin Socha z Bistro 7 Niebo w Jaworznie, Marta Witek, organizatorka NOE Festiwalu – imprezy enokulturalnej, a motywatorem, wsparciem, który popycha do organizacji kolejnych edycji  jest Paweł Bilangowski, szef wolontariuszy w Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo.

Sukces zeszłorocznej imprezy, podczas której zebrano kilkanaście tysięcy złotych, zachęcił do organizacji kolejnej edycji.

Jak mówi Beata Szymula, planowała kolejne wydarzenie o zasięgu lokalnym.

 

-Tymczasem, ku mojemu zaskoczeniu zaczęli zgłaszać się chętni do pomocy z całej Polski. To świetni kucharze, specjaliści w branży, którzy poświęcają swój czas, by pomóc dzieciakom i młodzieży ze Świetlikowa – mówi – W tym roku nie brakło sponsorów, którzy okazali ogromne serce i podarowali nam mnóstwo produktów, sprzętu, nagród dla uczniów szkół.

 

Organizację Kulinarnego Ognia mocno wsparło i objęło patronatem kulinarnym ogólnopolskie Stowarzyszenie Kucharze bez Granic (udział, pomoc w promocji i organizacji). W organizację włączyło się też, jak w ubiegłym roku, Śląsko Jurajskie Stowarzyszenie Qulinarne oraz tyskie restauracje, a także firmy związane z branżą gastronomiczną, które bezpłatnie udostępniają swój sprzęt, akcesoria, wyposażenie. Wydarzenie wsparli dostawcy i firmy spożywcze, które darują bardzo dobrej jakości produkty, z których szefowie kuchni przygotują wyśmienite dania.

 

Najważniejszymi punktami Kulinarnego Ognia jest konkurs dla szkół gastronomicznych (z Tychów, Katowic, Jaworzna, Olkusza, Żarek, Sosnowca) “Z gruntu najlepsze”. O randze konkursu świadczy m.in. udział w Jury pani Walentyny Jałochy – międzynarodowego jurora kulinarnego.

Kolejny mocny punkt programu to wielka bitwa kulinarna szefów kuchni “Haja na wykopki” ze wsparciem uczestników Masterchef Junior z Tychów.

PLAN IMPREZY CHARYTATYWNEJ KULINARNY OGIEŃ DLA  ŚWIETLIKOWA, 13 października, godz. 13.00-19.30, Restauracja Browarowa 21, Tychy (Browar Obywatelski)

13.00 – Rozpoczęcie imprezy, informacja o celu imprezy, przedstawienie uczestników (szefowie, kucharze, uczniowie, blogerzy)

13.45 – Licytacja pierwsza (15 minut) – m.in. miejsce w Jury kokursu + kilka przedmiotów

14.00 – 15.30 Konkursu kulinarnego uczniów szkół gastronomicznych. Nazwa konkursu: „Z gruntu najlepsze”. O randze konkursu świadczy m.in. udział w Jury Pani Walentyny Jałochy – Międzynarodowego Jurora Kulinarnego.

Między 13.00 a 17.00 warsztaty dla dzieci i młodzieży (kulinarne – prowadzone przez Szefów Kuchni, którzy przyjadą z terenu całej Polski, artystyczne, ruchowe)

Między 13.30 a 15.00 atrakcje artystyczne:

13.30 – Występ dziewcząt z UKS Silesia Chorzów Sekcja Gimnastyki Artystycznej (15 min)

14.00 – Zespół Contra – pokaz tańca (15 min)

14.30 – Pokaz karate (15 min)

14.45 – Licytacja druga (15 minut)

15.00 – 15.45 występ zespołu John Mineton

15.45 – Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego „Z gruntu najlepsze” i wręczenie nagród

16.00 – 16.45 występ zespołu Yota v Yotę

16.45 – Licytacja trzecia (15 minut)

17.00 – 18.00 bitwa kulinarna „Haja na wykopki” Szefowie Kuchni, uczestnicy MasterChef Junior, blogerzy kulinarni, uczniowie szkół gastronomicznych. O wyniku bitwy zadecydują widzowie, oddając głosy po spróbowaniu dań przygotowanych przez drużyny. (szefowie kuchni ze Śląska, Zagłębia, Małopolski, Podbeskidzia i Stowarzyszenia Kucharze bez Granic oraz uczestników Masterchef Junior, uczniowie szkół gastronomicznych, blogerzy kulinarni)

18.00 – 18.15 występ zespołu tańca orientalnego Orientyski

18.20 – 19.10 występ zespołu Syberian

19.10 – 19.30 ogłoszenie wyników, podziękowania artystom i szefom kuchni i zakończenie imprezy.

 

UWAGA

Licytacje zaczynają się od godziny 13.45 – pierwsza licytacja – miejsce w jury konkursu dla uczniów!!!!

 

Dodatkowe atrakcje:

Kuchnia polowa z grochówką i żurem śląskim (Jan Ryszka)

Animacje dla dzieci (malowanie buzi, warkoczyki, warsztaty i zabawy Szkoły Otwarte Okno)

Pasieka Gucio – warsztaty o pszczołach.

Pokazy live cooking Szefów Kuchni, na grillach, burger vege bonduelle

Gotowanie na gigantycznej patelni (170 cm średnicy)

Gotowanie na tajskich grillach (Mateusz Wojnar)

Piekielny kocioł

Słodkości i wypieki z lokalnych cukierni i piekarni

 

Dziczyzna, kita z koguta, flaczki, warsztaty wege Zdrowe z natury, pierogi z czterech stron Świata

Back to top button