Zdrowie

Dieta a stres. Jakie produkty jeść, by ukoić nerwy?

Co piąty Polak cierpi na stres związany z pracą. Jak skomponować dietę, by ukoić nerwy? Co jeść, aby załagodzić niekorzystne działanie stresu?

 

 

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez firmę ADP, co piąty Polak doświadcza codziennie stresu w pracy. Stres niekorzystnie wpływa nie tylko na twoje samopoczucie, ale też wpływa destrukcyjnie na ciało.

Warto dbać o równowagę między życiem zawodowym i prywatnym. Przypomina o tym obecnie realizowana na antenie TVS kampania Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego, sfinansowana z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego. Zobacz spot i dowiedz się więcej.

Jaką dietę powinieneś stosować, żyjąc długotrwale w stresie? Jakie produkty spożywcze należy jeść, by ukoić nerwy?

 

 

Powiązane artykuły

Stres a dieta

Stres wpływa na każdy aspekt naszego życia. Na początek sprawdź, jak stres wpływa na twoje ciało. Oczywiście najważniejsze jest wyeliminowanie głównego czynnika stresogennego. Nie można jednak ukryć, że nieodpowiednio skomponowana dieta może nawet zwiększyć stres, w którym żyjesz!

Stwierdzenie „jesteś tym, co jesz” jest w dużej mierze prawdziwe. Odpowiednio zbilansowana i bogata w wartości odżywcze dieta pomoże ci zapanować nad stresem. Ważne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia, na który składa się rozsądna dieta, suplementacja, odpowiedni wypoczynek i sen, zachowanie zdrowych relacji z innymi, zachowanie balansu między życiem zawodowym i prywatnym.

Jak podaje mgr Mateusz Durbas na portalu mp.pl – gdy żyjemy w stresie, chętniej sięgamy po bardzo słodkie, słone i tłuste produkty. Jednocześnie są one bardzo ubogie w wartości odżywcze, które powinniśmy dostarczać organizmowi. Związane to jest z klasyfikowaniem przez nasz mózg tych produktów, jako nagrody, która łagodzi stale dręczący nas stres. Właśnie dlatego długotrwałe życie w stresie prowadzi do problemów z układem trawiennym oraz prowadzi do otyłości.

 

 

Co jeść, by ukoić nerwy?

Magnez

Ten pierwiastek odgrywa ważną rolę w układzie nerwowym. Jego niedobór w organizmie może powodować skurcze mięśni czy bóle głowy, które są również jednymi z objawów życia w długotrwałym stresie.

Bogatym źródłem magnezu są nasiona, orzechy, produkty zbożowe czy warzywa zielone (np. botwina). Pamiętaj, by spożywać magnez wraz z wapniem i wit. B6 (ułatwi to jego wchłanianie).

 

 

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B uczestniczą w syntezie serotoniny (tzw. hormonu szczęścia). To właśnie ona odpowiada za nastrój oraz odporność na ból i zmęczenie. Ponadto witamina B wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Aby mózg mógł prawidłowo funkcjonować i produkować serotoninę, należy go odpowiednio odżywić.

Witaminy z grupy B znajdują się w ciemnym pieczywie, awokado bananach, kiełkach, drożdżach, produktach zbożowych, warzywach zielonych, a także podrobach i rybach.

 

 

Wapń

Wapń działa kojąco na nerwy. Szczególnie ważny jest dla kobiet, gdyż reguluje poziom hormonów żeńskich.

Wapń można znaleźć w produktach mlecznych (również mleku roślinnym), jarmużu, rzepie, pomarańczach, sezamie, fasoli jaś czy soi.

 

 

Cukry złożone

Dzięki węglowodanom (cukrom) złożonym, stężenie glukozy we krwi zachowane jest na odpowiednim poziomie. To z kolei gwarantuje prawidłowe działanie mózgu – a więc produkcję potrzebnej ilości serotoniny.

Produkty bogate w cukry złożone to m.in. produkty pełnoziarniste, płatki owsiane, warzywa strączkowe, ryż brązowy czy kasze.

 

 

Tryptofan

Tryptofan to aminokwas, którego przemiana przez organizm jest źródłem istotnych dla nas związków m.in. serotoniny. Organizm człowieka nie jest w stanie go sam wytworzyć, więc należy go dostarczać wraz z dietą.

Zawierają go takie produkty, jak: halibut, awokado, szparagi, banan, nasiona dyni czy słonecznika.

 

 

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze (antyoksydanty) łagodzą stany napięcia oraz poprawiają koncentrację.

Najlepszymi źródłami antyoksydantów są: aronia, kakao, owoc dzikiej róży, borówki amerykańskie, czarne porzeczki i żurawina. Wobec tego kilka kostek gorzkiej czekolady pomoże w utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia i obniży zły cholesterol, redukując jednocześnie poziom kortyzolu (hormonu stresu).

 

 

Woda

Zadbaj o odpowiednie nawodnienie swojego organizmu. Zastanów się, czy pijesz odpowiednią ilość wody i czy czasem nie przesadzasz z kawą lub mocnymi herbatami. Pamiętaj, że to właśnie one w nadmiarze wypłukują z organizmu drogocenne minerały (np. szczególnie potrzebny w stresowej sytuacji wapń i magnez).

 

 

Cierpisz nas stres związany ze swoją pracą? Nie daj się i zachowaj równowagę pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym. Sprawdź kampanię informacyjno-edukacyjną realizowaną na antenie Telewizji TVS przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, sfinansowaną z budżetu Samorządu Województwa Śląskiego.

Dieta a stres (fot. Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego)
Dieta a stres (fot. Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego)

Źr: www.pip.gov.pl/pl/f/v/148270/br%20SposobyNaStres-dodruk2016%20Internet.pdf, www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/99724,badanie-stezenia-elektrolitow-sod-potas-wapn-magnez, www.cybra.lodz.pl/Content/8932/Medycyna_Pracy_2011_T_62_nr_4_(377-388).pdf, www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/194076,dieta-a-stres

Marlena Borczyk

Jeden komentarz

  1. Dobrze jest oprócz ogólnie znanych rad zacząć pić soki własnej roboty wg. zaleceń terapiasokami.pl/soki-antystresowe. Po takich sokach dostaję energii i jestem odprężona. Poza tym warto chodzić na jogę, tai chi czy inne zajęcia aby się zrelaksować i wyciszyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button