BiznesDomKategorieKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacje

Pizza z kapustą i golonką. Tak, na Śląsku są takie rzeczy

17 stycznia – Dzień Pizzy. A u nas – nowe spojrzenie na pizzę, czyli robimy włoski placek w polskim stylu! Pizza „Wypasiony Baca” z kapustą i golonką… Tego przepisu nie możesz nie spróbować!

 

17 stycznia świętuje się Dzień Pizzy we Włoszech. Sos pomidorowy, mozarella? Nuda. Przychodzimy do Was z przepisem na zupełnie odjechaną pizzę. Pizza z kapustą zasmażaną i golonką! W jednym z odcinków kulinarnych przygód w nieistniejącym już programie „U Bacy na Cacy” Artur „Baca” Bacowski razem z Dominikiem Gąską – szefem kuchni Oberża „Czarny Groń” – przygotował wyjątkową, sezonową pizzę „Wypasiony Baca. 

„Wypasiony Baca”, czyli pizza z kapustą i golonką

Składniki

  • – golonka
  • – 300 g ziemniaków
  • – 2 łyżki chrzanu
  • – łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • – 200 ml słodkiej śmietany
  • – bundz wędzony
  • – oscypek wędzony
  • – mała czerwona cebula
  • – sól, pieprz

 

Marynata do golonki

Składniki

  • – 2 łyżki oleju
  • – 2 łyżki musztardy
  • – ½ łyżeczki papryki ostrej
  • – 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • – 2 łyżki miodu
  • – pół szklanki ciepłej wody
  • – sól, pieprz

Pizza z golonką. Przygotowanie

Na samym początku przygotuj ciasto na pizzę według ulubionego przepisu.

Powiązane artykuły

Ciasto na pizzę, którą przygotowaliśmy w programie, jest pilnie strzeżoną recepturą Oberży „Czarny Groń”.

Przygotuj marynatę do golonki poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Następnie golonkę zamarynuj i pozostaw na 48 godzin. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 2 godziny.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przełóż do wysokiego naczynia i dodaj chrzan, łyżeczkę słodkiej papryki wędzonej, odrobinę soli oraz słodką śmietanę. Później całość zblenduj na jednolitą masę.

Następnie mięso z golonki oddziel od kości i pokrój na drobno. Bundz oraz oscypek również pokrój w cienkie plastry. Następnie pokrój w piórka cebulę czerwoną.

Ciasto na pizzę rozłóż na blacie oprószonym mąką. Następnie na cieście rozsmaruj cienką warstwę sosu chrzanowo-ziemniaczanego i ułóż na nim równomiernie wszystkie składniki.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Pizzę należy piec do momentu jej zarumienienia się – w zależności od piekarnika i ciasta będzie to około 10 minut, jednak najlepiej obserwować pizzę podczas pieczenia, by jej nie przypalić!

 

(fot. TVS)

 

(Marlena Borczyk)

Przepisy w TVS

Przepis na ciasto cygaretkowe z kremem mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button