Kategorie

Salmonella w mięsie z indyka! GIS wydał specjalny KOMUNIKAT

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed salmonellą w jednej partii mięsa z indyka na kotlety. Produktu nie należy spożywać, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej.

 

Sprawdźcie HITY i NOWOŚCI w jesiennej ramówce TVS!

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Powiązane artykuły
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o przedmiotowej sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu.

Zakład Animex Kutno ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Zaplanował mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.

Źródło: GIS

PRZECZYTAJ KONIECZNIE

Umowa społeczna ws. górnictwa ma zostać opracowana do końca grudnia [WIDEO]

Kuria katowicka zmienia zasady tegorocznej kolędy. Odwiedziny duszpasterskie tylko „na zaproszenie” [WIDEO]

Nauczanie zdalne w dziewięciu szkołach w regionie, m.in. Gliwicach, Rybniku i Żywcu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button