PRZEPIS na pączki z marmoladą, budyniem, wegańskie
Pączki, pączusie – po prostu trzeba zjeść choć jednego w Tłusty Czwartek! A może macie ochotę przygotować słodkości w domu? Oto kilka sprawdzonych przepisów.
PRZEPIS NA TRADYCYJNE PĄCZKI
Składniki:
ok. 350 g. mąki
1/4 kostki margaryny
pół szklanki mleka
2 jajka
1/4 kostki drożdży
1/4 szklanki cukru
marmolada (najlepiej twarda)
1 łyżka spirytusu
smalec do smażenia
Przepis na pączki? Nic bardziej prostego! Świeże drożdże kruszymy i mieszamy z łyżeczką cukru oraz pół szklanki mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jajka ucieramy z resztą cukru na puszystą pianę. Roztapiamy i przestudzamy margarynę. Do miski wsypujemy mąkę – aby ciasto było delikatniejsze – możemy ją przesypać przez sito. Dodajemy utarte z cukrem jajka, wyrośnięte drożdże i ostudzoną już margarynę. Wszystko mieszamy.
Wymieszane już ciasto należy przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie – ponownie zagniatamy, dodając łyżkę spirytusu. Robimy wałek i odcinamy z niego równe kawałki. Nieco spłaszczamy i nakładamy trochę marmolady, po czym sklejamy w kulkę.
W dużym naczyniu rozpuszczamy smalec. Kiedy jest już dostatecznie gorący – wrzucamy na niego pączki – po kilka. Smażymy odwracając co jakiś czas na drugą stronę, aby równo się zrumieniły. Gotowe i przestudzone pączki obsypujemy z jednej strony cukrem pudrem, lub polewamy lukrem. I smacznego!
CZYTAJ TAKŻE: Tłusty czwartek 2024: kiedy wypada ten słodki dzień?
PRZEPIS NA PĄCZKI SEROWE
Składniki:
ok. 100 g. margaryny
50 g cukru
1 jajko
1/4 kg mąki
ok. 100 g. twarogu
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
30-40 g.masła
rodzynki
olej do smażenia
Nie jedliście nigdy pączków serowych? Dla niektórych takie kreple to świętokradztwo, ale Tłusty Czwartek to też dobry czas na eksperymenty! Aby zrobić pączki serowe, zaczynamy od utarcia margaryny z cukrem, jajkiem i dobrze odsączonym twarogiem. Mąkę musimy wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodajemy do serowej masy.
Mieszamy dodając mleko i rodzynki. Ciasto przekładamy z misy na wysypany mąką stół lub stolnicę. Zagniatamy i formujemy wałek. Kroimy go na równe kawałki. Z tej ilości ciasta powinno ich być około 20. Z kawałków formujemy kuleczki.
Uformowane w ten sposób pączki wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do czasu, aż się zarumienią, obracając pączki podczas smażenia. Wykładamy na naczynie wyłożone papierowymi ręcznikami, aby odsączyć pączki z tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem-pudrem. I zajadamy!
CZYTAJ TAKŻE: ZDROWA DIETA – obalamy 10 najpopularniejszych MITÓW!
PRZEPIS NA PĄCZKI Z BUDYNIEM
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
8 żółtek
kostka drożdży
szklanka kwaśnej śmietany
szczypta soli
łyżka stołowa spirytusu
olej (1l.) do pieczenia
budyń (1 torebka)
Jak robimy pączki z budyniem? Dziecinnie proste! Mąkę do misy przesiewamy przez sito. Zostawiamy jednak odrobinę (ok. 1 łyżki stołowej) do budyniu. Do pół szklanki podgrzanego lekko mleka wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Mieszkamy a zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Przelewamy go do mąki, dodając pozostałą część cukru. Wsypujemy także cukier waniliowy, szczyptę soli, dodajemy 7 żółtek i spirytus oraz śmietanę.
Wyrabiamy ciasto i posypane mąką zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając odłożoną wcześniej łyżkę mąki pszennej. Z wyrośniętego ciasta formujemy równe porcje. Lekko spłaszczając nakładamy wystudzony budyń po czym robimy kulki i pozostawiamy jeszcze na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Tak przygotowane pączki wrzucamy na gorący olej i pieczemy po ok 3-4 min. z każdej strony. Gorące pączki możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.