Gamoń w Kuchni: Przepis na Oberibę, czyli kalarepę w wersji specjalenej
Już sama babcia mi mówiła, że kalarepa to magiczne warzywo, z którego wiele można wyczarować!
Dzisiaj gotujemy Oberibę! Oberiba, czyli kalarepa to warzywo z którego możemy wyczarować niejedną potrawę i w rytm tego co lata temu mówiła mi moja babcia, tak też dziś zrobimy!
Składniki:
- Kalarepa świeża z liściem
- mięso mielone wołowa wieprzowe
- Mąka pszenna
- Cebula
- Koper świeży
- Ocet spirytusowy
- Masło
- Sól, cukier, pieprz
Od czegoś trzeba zacząć
Zaczynamy od przygotowania kalarepy. Odcinamy górę robiąc z niej pokrywkę dla naszej Oberiby. Łyżką wydrążamy środek i tak obrobione warzywo obgotowujemy, lub pieczemy w piecu z funkcją pary.
W czasie gdy oberiba się nam gotuje, przygotowujemy mięso. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy sól, pieprz i drobno posiekaną cebulkę. Dorzucamy trochę świeżych warzyw, czyli bazylii i tymianku. Dokładnie mieszamy i chowamy masę mięsną na chwilę do lodówki. Gdy kalarepy się ugotują nadziewamy je mięsnym farszem i przykrywamy górną częścią kalarepy. Kapelusze kalarepy smarujemy masłem i posypujemy koperkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane oberiby wkładamy do pieca na ok. 15/20min na 180stopni.
Czas na drugi przepis
W czasie kiedy kalarepy się pieką, możemy przejść do naszego drugiego przepisu, czyli do Oberiby na gęsto.
Masło wykładamy na patelnię. Kalarepę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Małą cebulkę siekamy i dorzucamy na patelnię. Gdy całość się przesmaży podlewamy delikatnie wodą. Na patelnię dodajemy koperek i jeszcze trochę masła. Dodajemy odrobinę cukru i octu spirytusowego. Żeby zagęścić naszą potrawę delikatnie i powoli dodajemy mąkę pszenną, tak aby zrobiła się zasmażka. Całość dokładnie mieszamy.
No i finisz
Nadziewane kalarepy wykładamy na talerz, a obok podajemy oberibę po gynstu. Ozdabiamy świeżymi ziołami, koprem i jadalnymi kwiatami.
Smacznego! Gdyby coś było niejasne, to wpadnijcie na kanał telewizji TVS w serwisie YT i obejrzyjcie powtórkę odcinka o Oberibie!