Kategorie

Gamoń w Kuchni: Przepis na mięso wieprzowe w gruszkach, czyli coś na lato

Potrawa wykwintna i idealna na ciepłe dni!

Pysk! Dzisiaj będziemy warzyć wieprzowinę w gruszkach z kluseczkami, czyli potrawę która posmakuje osobom nawet z najbardziej wybrednymi kubkami smakowymi. No bo powiedzmy sobie szczerze, czy jest lepsze połączenie niż owoce i mięso, szczególnie w tak upalne dni jak ostatnio? 

 

Składniki: 

  • 1750g chudej wieprzowiny z łopatki
  • 1500 g małych gruszek
  • 200g włoszczyzny
  • 60g masła
  • Cok z 2 cytryn
  • Smalec
  • Jajka
  • Mąką pszenna
  • Sól, cukier, goździki

Do ciepłej i osolonej wody wkładamy pokrojoną wieprzowinę. Włoszczyznę kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Do garnka dorzucamy cebulę posiekaną w piórka, gruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Ugotowane gruszki wyciągamy z garnka i odkładamy na bok. 

Czerstwe bułki namaczamy w misce. Dodajemy jajko i świeże zioła. Wygniatamy i wałkujemy rękami masę robiąc z niej wałeczek, który następnie pokroimy tak jak kopytka. Mięso z warzywami zagęszczamy mąką, tak aby zrobił nam się z tego gulasz i dokładnie mieszamy, zagotowujemy. KLuseczki gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni, do zeszklenia. Do cebulki dorzucamy parę ugotowanych gruszek. Doprawiamy świeżym tymiankiem cytrynowym. Na patelnię wykładamy ugotowane knedliki, obsmażamy.

Na talerz wykładamy knedliki z gruszkami i polewamy gulaszem. Gotową potrawę warto zawsze udekorować świeżymi warzywami lub jadalnymi kwiatami, dodaje to nie lada sznytu! Smacznego! No i oczywiście dajcie znać czy potrawa Wam smakowała. W razie pytań piszcie, albo obejrzyjcie powtórkę odcinka na kanale Telewizji TVS w serwisie YouTube! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button