KulinariaOglądaj w TVSSilesia Flesz najnowsze informacje

Gamoń w Kuchni: Warzymy na Zamku Piastowskim w Raciborzu

Tym razem szef kuchni Łukasz Gamoń odwiedził Zamek Piastowski w Raciborzu. Co gotował? Ano zupę piwną i podroby według XVI-wiecznej receptury. Chcecie przepis? Oglądajcie Gamonia w Kuchni już w najbliższą sobotę o godz. 14:45.

 

Łukasz Gamoń w najbliższym odcinku programu zaprezentuje Wam potrawy, które ugotował na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu oraz na terenie raciborskiego browaru zamkowego. Na dziedzińcu zamkowym powstało danie na bazie XVI-wiecznej receptury, natomiast na terenie browaru Łukasz ugotował zupę piwną. Co z czym połączyć, by powstały oba te dania, zobaczycie już w najbliższym odcinku Gamoń w Kuchni w sobotę o godz. 14.45. Przypominamy, że powtórkę programu emitujemy w piątki o godz. 13.15

Zamek Piastowski w Raciborzu

Zamek Piastowski to najcenniejszy średniowieczny zabytek w województwie śląskim, jednym z cenniejszych obiektów  jest tu kaplica św. Tomasza Becketa z Canterbury, zwana perłą śląskiego gotyku. Pierwsze wzmianki o grodzie w Raciborzu umieścił w swojej kronice Gall Anonim, który wspomina, iż w 1108 r. wojska Bolesława Krzywoustego odbiły gród z rąk Morawian. Grubo ponad 100 lat później zamek w Raciborzu odparł atak Tatarów.

fot.TVS
fot.TVS

W raciborskim zamku rezydowali kolejni książęta piastowscy. W pierwszej połowie XIV w. zamek trafił w ręce Przemyślidów opawskich. W wieku XVI budowla stała się własnością króla Czech, później przeszła w ręce rodów szlacheckich. Jak podkreślają miejscowi przewoodnicy w 1587 roku w zamku zatrzymał się arcyksiążę Maksymilian Habsburg – pretendent do tronu polskiego. Niestety w późniejszych latach zamek popadł w ruinę. Dzięki wysiłkowi powiatu raciborskiego w 2012 roku zakończyła się jego odbudowa.  Teraz można go nawet zwiedzać.  W ciągu roku na zamku organizowanych jest szereg wystaw stałych i czasowych. Dużą popularnością cieszą się takie imprezy jak: Zamkowa Noc z Duchami, Intro Festival, czyli festiwal muzyki elektronicznej i światła, Raciborskie Dni Nauki i Techniki, Międzynarodowe Spotkania Artystyczne Śląsk – Kraina Wielu Kultur czy Zamkowy Jarmark kwiatów, żywności ekologicznej i rękodzieła.

Powiązane artykuły

Atrakcje Zamku Piastowskiego w Raciborzu

Skarby ziemi raciborskiej,
Śląskie Sherwood,
Izba tradycji śląskiego więziennictwa,
Husarz pocztowy,
Skarbiec,
Wystawa „obrazów” Gurgena Gadachika,
Tajemnice raciborskiego Zamku w 3D,
Zamki i pałace ziemi raciborskiej,
Książęta von Ratibor.

Browar w Raciborzu

Browar zamkowy w Raciborzu ma najstarsze tego typu miejsce na Górnym Śląsku. Istniał już w XVI wieku, warząc piwo na potrzeby dworu miejscowych książąt. W 1567 roku odnotowano: właściciel zamku utrzymywał piwowara wraz z pomocnikiem, zaś „browar z dobrą panwią ” położony był przy murze zamkowym. W 1840 roku browar zamkowy dostał się we władanie rodziny książąt von Ratibor – wielkich górnośląskich posiadaczy ziemskich.

fot.TVS
fot.TVS

Kiedy  w 1858 r. stary browar całkowicie spalił się podczas pożaru zamku, rodzina von Ratibor postanowiła zająć się na serio browarnictwem. Zbudowano nowoczesny parowy browar, wyburzając z tego powodu cześć zamku. Stanęła warzelnia, fermentownia i leżakownia. Tym samym rozpoczęła się produkcja piwa na skalę przemysłową. Tuż po uruchomieniu nowy browar popadł w kłopoty, prawdopodobnie z powodu braku odpowiedniej kadry. Kolejną modernizację zakład przeszedł pod koniec XIX wieku i wtedy pojawił się pierwszy hit rynkowy browaru zamkowego – raciborskie piwo pilzneńskie. Wszystko odbyło się za sprawą mistrza piwowarskiego, niejakiego  Kaufmanna. Nie wiele dziś o nim wiemy, wymieniany jest w publikacji „Die Bierbrauer-Innung zu Ratibor 1850-1900. Festschrift zum 50jährigen Jubiläum der Innung (Cech Piwowarów w Raciborzu 1850-1900. Księga pamiątkowa wydana z okazji 50-lecia Cechu)”. Piwowar zmarł podczas I wojny światowej, a wojna sprawiła, że browar zamkowy popadł w poważne tarapaty.

Więcej raciborskich historii, ale przede wszystkim solidne warzenie, znajdziecie w programie Gamoń w Kuchni w sobotę, 13 sierpnia o godz. 14.45 na antenie telewizji TVS.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Gamoń w kuchni: Marynowane rzodkiewki z buraczkami i czerwoną cebulką

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button