Restaurant Week w kwietniu 2022. Jeśli jeszcze nie znacie tej imprezy, warto spróbować, bo to obiad w lokalach klasy premium. Do 15 kwietnia w wybranych restauracjach zjecie trzydaniowy obiad w stałej cenie 59 zł. Oto najlepsze restauracje w woj. śląskim.
-
W całym kraju w akcji bierze udział 400 restauracji, a w woj. śląskim – 31.
-
Ze względu na rekordowe zainteresowanie rezerwacjami, Festiwal został przedłużony do 15 kwietnia
-
Każda restauracja szykuje inne menu, ale cena jest stała: 59 zł
Warto skorzystać z tej akcji choćby dlatego, że w obliczu szalejącej inflacji coś, co ma stałą cenę, jest warte uwagi. A w tym festiwalu tak jest. Przystawka, danie główne i deser, plus drink, mają stałą cenę.
Festiwal Restaurant Week zaczął się 23 marca 2022, potrwa do 15 kwietnia. Bierze w nim udział 400 restauracji w całym kraju. W woj. śląskim to 31 restauracje, z czego aż 9 w Częstochowie (to nowość). Często takie z wyższej półki, do których na co dzień obawiamy się wybrać w obawie o portfele. Restaurant Week będzie świetną okazją, aby spróbować ich dań. Cenę znamy wcześniej – to 59 zł za osobę w każdej restauracji. Trzeba zarezerwować stolik wcześniej i zapłacić przez internet. A także wybrać zestawy – najczęściej mięsny lub wegetariański, a czasem nawet wegański. Każda restauracja szykuje inne menu i te same są drinki – koktajl z alkoholem, czyli Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu – bez alkoholu.
Nowości i miejsca, gdzie stoliki znikają najszybciej
Wiosną w woj. śląskim jest kilka miejsc, gdzie wolne miejsca znikają błyskawicznie i gdzie prócz posiłku dostaniemy coś więcej. W Ważnym Miejscu w Katowicach możemy zjeść deser w absolutnych ciemnościach. Z kolei w Kaktusach w Katowicach – pod przeszklonym dachem. Można też wybrać się do sportowej restauracji Milika albo na stadionie w Tychach. Są też restauracje sushi, świetnie oceniana U Kelnerów w Zabrzu i znany Wunder Bar w Katowicach. W Częstochowie jest i restauracja po Kuchennych rewolucjach.
Oto trzy nowości, jakie poleca na Śląsku i w Podbeskidziu Restaurant Vlub, organizator akcji Restaurant Week.
- Kaktusy, Katowice
Kaktusy Kato Koncept Kulinarny to lokal, który powstał w miejscu kultowych Kaktusów z PRL – miejsca spotkań katowickiego establishmentu, ludzi polityki, kultury i sztuki. Na Gości czeka m.in. boczek z dzika z kurkami, a na deser mus mango-marakuja, cremox jeżynowy, chrupiące ciastko.
2. Grano Restaurant i Bistro, Katowice
To włoska restauracja w biurowcu DL Invest w Bogucicach. Goście spróbują arancini z truflą i taleggio, a także żeberko wieprzowe z pistacjami. Na deser: fondant czekoladowy ze słonym karmelem i wiśnią.
2. Magenta, Bielsko-Biała
Propozycje menu: stek z bawety wołowej z gratin z ziemniaka i selera lub kaszotto z karmelizowanym kalafiorem, piklowanymi borówkami, serem bursztynem.
Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i w Częstochowie. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu i rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Lista restauracji. Restaurant Week Silesia
- Grano Restaurant & Bistro (Katowice)
- Magenta (Bielsko-Biała)
- Chopina 5 (Bielsko-Biała)
- BOSCO (Bielsko-Biała)
- Food&Ball Arkadiusz Milik, Katowice
- Kaktusy Kato Koncept Kulinarny
- Kaya Sushi, Tychy
- Kreweta Tempura, Katowice
- Orso, Knurów
- Pastamore by Dawid Konior
- Pod Platanami, Tarnowskie Góry
-
Stadionova Restaurant & Cocktailbar (Tychy)
Poziom+ Food&Wine (Hotel Diament Plaza Gliwice)
- Stare i Nowe (Katowice)
- Stek i Wino (Bielsko-Biała)
- The Piano (Bytom)
- U Kelnerów (Zabrze)
- Vacanza ( Siemianowice Śląskie)
-
Warszawska (Sosnowiec)Ważne Miejsce (Katowice)Winestone (Katowice)
WunderBAR (Katowice)
Lista restauracji w Częstochowie
- Czeski Film Restauracja & Pub
- Ecru Restaurant & Caffe
-
- Gospoda Kwaśnica
- Gospoda Złoty Garniec
- GRAND SLAM Restaurant&Lounge
- Ręce w Mące
- Kredens
- Tbilisi Smak Gruzji
- Toscana Restauracja & Pizzeria
Tłum gości w restauracji w Sosnowcu. To przez Magdę Gessler. Zrobiła w Zagórzu góralską karczmę