Będzie pomoc dla gastronomii? W planach obniżenie VAT-u i bony żywnościowe
Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii planuje pomóc branży gastronomicznej, w którą epidemia COVID-19 uderzyła nadzwyczaj brutalnie. To na razie informacje nieoficjalne.
Silesia Flesz w TVS od poniedziałku do piątku: 16.00, 17.45, 20.00 i 23.00
Pomysł miałby zakładać wprowadzenie bonów żywnościowych, które dla pracowników firm byłyby w połowie finansowane przez właścicieli a w połowie przez rząd. Pracownicy mogliby z nich korzystać kupując jedzenie w swoich ulubionych restauracjach.
– Jest druga strona medalu, jaka będzie forma rozliczania nasza jako właścicieli z rządem, czy te pieniądze będą miały dobry przepływ, czy do tego nie dojdzie więcej biurokracji, a mniej pieniędzy. – mówi Wojciech Masłowski, Burgery Bez Ściemy.
Których i tak ze względu na epidemię COVID-19 w branży gastronomicznej brakuje. Kolejny pomysł to obniżenie VAT-u dla tego sektora, co biorąc pod uwagę ogromną liczbę zamówień, jakie musi dokonać np. dana restauracja by móc normalnie funkcjonować jawi się jako całkiem dobra koncepcja. Jednak z pomocą rządu czy bez gastronomia i tak walczy.
– Szukamy cały czas rozwiązań i nawet te pomoce byłyby takim rozwiązaniem tylko częściowym, a jakby otwarcie byłoby najlepszym ze wszystkich. – Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii na razie nie podało na ten temat więcej szczegółów – mówi Artur Skop, Aioli Katowice.
Będą kolejne obostrzenia? Rząd myśli nad kolejnymi ograniczeniami w handlu i usługach
Szkoły znowu puste, ale opieka nad dziećmi musi być zapewniona i tak [WIDEO]