Bogusia Kalaga gotuje: Łosoś w sosie szpinakowym [PRZEBOJOWE SMAKI]
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu! Razem z Bogusią Kalagą przygotuj łososia w sosie szpinakowym z plackami z cukinii. Gwiazdorski przepis tylko w TVS!
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Przyszła pora na łososia z patelni w sosie szpinakowym z plackami z cukinii z przepisu Bogusi Kalagi. Zaburczało w brzuchu? To lecimy do kuchni!
Gotuj z Bogusią Kalagą
W każdą sobotę spotykamy się w kuchni z Bogusią Kalagą! Tym razem przygotujemy łososia z patelni w sosie szpinakowym podawanego z plackami z cukinii.
Łosoś w sosie szpinakowym z plackami z cukinii
Składniki
Ilość składników wystarczy do przygotowania 4 porcji.
– 600-800g łososia [płat]
– 100 ml oliwy
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka estragonu
– pieprz cytrynowy
– sól
Przygotowanie
Na początek łososia czyścimy z łusek, myjemy i osuszamy (skórę zostawiamy). Następnie kroimy mięso na 4 równe części. Składniki marynaty mieszamy i pędzlem nakładamy na każdy kawałek. Później odstawiamy do zamarynowania. Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, na którym smażymy zamarynowanego łososia ok. 2-3 min (najpierw skórką do dołu) z każdej strony. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i pod przykrywką odstawiamy na ok. 5 minut.
Sos szpinakowy
Składniki
– 600-800 g liści szpinaku
– średniej wielkości cebula
– ząbek czosnku
– 1-2 łyżki musztardy francuskiej
– 150 ml słodkiej śmietany 30 %
– łyżka sosu sojowego
– łyżeczka soku z cytryny
– oliwa
– sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę, na której szklimy cebulę i czosnek. Później dodajemy umyty szpinak, mieszamy i czekamy, aż zmniejszy swoją objętość. Dolewamy śmietanę i musztardę, następnie doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli oraz cytryną. Chwilę gotujemy, aby zredukować sos.
Placuszki z cukinii
Składniki
– 2 średniej wielkości cukinie
– pęczek koperku
– ząbek czosnku
– 2 jajka
– 1-2 łyżki jogurtu typu greckiego
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– sól, pieprz
Przygotowanie
Najpierw cukinię ścieramy na dużych oczkach, następnie solimy i czekamy, aż odda wodę, po czym dokładnie odciskamy (najlepiej w dłoniach lub przez papier kuchenny). Później dodajemy roztrzepane jajka, koperek jogurt przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy placki na złoto.
Danie skomponuj wedle uznania na talerzu i patrz, jak łosoś w sosie szpinakowym podbija podniebienia gości… Smacznego!
Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Bogusia Kalaga gotuje: Polędwiczki w boczku [PRZEBOJOWE SMAKI]
Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)