Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Łosoś w sosie szpinakowym [PRZEBOJOWE SMAKI]

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu! Razem z Bogusią Kalagą przygotuj łososia w sosie szpinakowym z plackami z cukinii. Gwiazdorski przepis tylko w TVS!

 

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Przyszła pora na łososia z patelni w sosie szpinakowym z plackami z cukinii z przepisu Bogusi Kalagi. Zaburczało w brzuchu? To lecimy do kuchni!

 

Gotuj z Bogusią Kalagą

W każdą sobotę spotykamy się w kuchni z Bogusią Kalagą! Tym razem przygotujemy łososia z patelni w sosie szpinakowym podawanego z plackami z cukinii.

 

Łosoś w sosie szpinakowym z plackami z cukinii

Składniki

Ilość składników wystarczy do przygotowania 4 porcji.

– 600-800g łososia [płat]

– 100 ml oliwy

– 2 ząbki czosnku

– łyżeczka estragonu

– pieprz cytrynowy

– sól

 

Przygotowanie

Na początek łososia czyścimy z łusek, myjemy i osuszamy (skórę zostawiamy). Następnie kroimy mięso na 4 równe części. Składniki marynaty mieszamy i pędzlem nakładamy na każdy kawałek. Później odstawiamy do zamarynowania. Następnie na patelni rozgrzewamy masło klarowane, na którym smażymy zamarynowanego łososia ok. 2-3 min (najpierw skórką do dołu) z każdej strony. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i pod przykrywką odstawiamy na ok. 5 minut.

 

Sos szpinakowy

Składniki

– 600-800 g liści szpinaku

– średniej wielkości cebula

– ząbek czosnku

– 1-2 łyżki musztardy francuskiej

– 150 ml słodkiej śmietany 30 %

– łyżka sosu sojowego

– łyżeczka soku z cytryny

– oliwa

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę, na której szklimy cebulę i czosnek. Później dodajemy umyty szpinak, mieszamy i czekamy, aż zmniejszy swoją objętość. Dolewamy śmietanę i musztardę, następnie doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli oraz cytryną. Chwilę gotujemy, aby zredukować sos.

 

Placuszki z cukinii

Składniki

– 2 średniej wielkości cukinie

– pęczek koperku

– ząbek czosnku

– 2 jajka

– 1-2 łyżki jogurtu typu greckiego

– 2-3 łyżki mąki pszennej

– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw cukinię ścieramy na dużych oczkach, następnie solimy i czekamy, aż odda wodę, po czym dokładnie odciskamy (najlepiej w dłoniach lub przez papier kuchenny). Później dodajemy roztrzepane jajka, koperek jogurt przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy placki na złoto.

 

Danie skomponuj wedle uznania na talerzu i patrz, jak łosoś w sosie szpinakowym podbija podniebienia gości… Smacznego!

(fot. TVS)

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Bogusia Kalaga gotuje: Polędwiczki w boczku [PRZEBOJOWE SMAKI]

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button