Bogusia Kalaga gotuje: Pstrąg prosto z grilla [PRZEBOJOWE SMAKI]
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Pstrąg prosto z grilla idealny na letnie imprezy! Sprawdź przepis według Bogusi Kalagi!
„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Pstrąg prosto z grilla według Bogusi Kalagi to coś, co musisz zaserwować podczas kolejnego grillowania!
Dlaczego chcą zamknąć Nikiszowiec? TOP 5 Silesia Flesz
Gotuj z Bogusią
Przygotuj razem z Bogusią Kalagą pstrąga prosto z grilla w towarzystwie grzanek czosnkowych i sałaty rzymskiej. Podany przepis wystarcza na stworzenie czterech porcji.
Pstrąg z grilla z grzankami czosnkowymi i rzymską sałatą
Składniki
– 4 pstrągi
– 2 natki pietruszki
– 4 ząbki czosnku
– 200 g masła
– łyżka przyprawy do ryb
– pęczek koperku
– sól, pieprz
Przygotowanie
Na początku pstrągi dokładnie umyj i oczyść z łusek. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i przypraw solą i pieprzem.
Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno pokrojony i zmiażdżony szerszą stroną noża) czosnek oraz sól. Całość wymieszaj i podziel na dwie części. Do jednej części dodaj pokrojony koperek i zostaw do posmarowania grzanek.
Włóż do środka wcześniej przygotowanych pstrągów część masła czosnkowego bez koperku. Aby masło nie wypłynęło od raz, dodaj zmiętą natkę pietruszki. Pstrągi umieść w specjalnych łapkach, aby wygodnie byłoby je przewracać. Następnie dodaj na górę przyprawę do ryb i grilluj ok. 20-25 min.
Posmaruj wcześniej pokrojoną bagietkę (lub inne pieczywo) masłem czosnkowym z koperkiem. Pod koniec grillowania pstrągów – na ostatnie 2-3 minuty – wyłóż pieczywo na ruszt, aby również się grillowało.
Sałatka
Składniki
– 2 sałaty rzymskie
– garść roszponki
– cytryna
– 100 ml octu winnego
– 1-2 łyżki miodu
– ząbek czosnku
– łyżka musztardy Dijon
– oliwa
– woda mineralna
– 2 pomidory
– duży ogórek
– sól, pieprz
Przygotowanie
Sałatę pokrój w paski albo porwij na kawałki. Następnie wykrój wstążki z umytego (ale nie obranego) ogórka obieraczką do warzyw. Później pomidora pokrój w kostkę. Na koniec wszystkie składniki ułóż w misce, udekoruj roszponką i polej dressingiem.
Dressing
Najpierw wyciśnij cytrynę, dodaj ocet winny oraz sól i pieprz. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i odrobinę wody. Na samym końcu dodaj musztardę. Całość wymieszaj i dolej oliwę.
Smacznego!
Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Bogusia Kalaga gotuje: Wegańskie szaszłyki [PRZEBOJOWE SMAKI]
Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!
Facebook Instagram(Marlena Borczyk)