reklama
Kategorie

Bogusia Kalaga gotuje: Pstrąg prosto z grilla [PRZEBOJOWE SMAKI]

reklama

„Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi to najlepsza muzyka i kulinarne szaleństwo na talerzu. Pstrąg prosto z grilla idealny na letnie imprezy! Sprawdź przepis według Bogusi Kalagi!

 

Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi, czyli smacznie i muzycznie na antenie TVS! W każdą sobotę o 20:00 razem z Mariuszem Kalagą i jego żoną Bogusią spotykamy się z gośćmi, gotujemy i słuchamy najlepszej muzyki! Pstrąg prosto z grilla według Bogusi Kalagi to coś, co musisz zaserwować podczas kolejnego grillowania!

 

reklama

Dlaczego chcą zamknąć Nikiszowiec? TOP 5 Silesia Flesz

Gotuj z Bogusią

Przygotuj razem z Bogusią Kalagą pstrąga prosto z grilla w towarzystwie grzanek czosnkowych i sałaty rzymskiej. Podany przepis wystarcza na stworzenie czterech porcji.

 

Pstrąg z grilla z grzankami czosnkowymi i rzymską sałatą

Składniki

– 4 pstrągi

– 2 natki pietruszki

– 4 ząbki czosnku

– 200 g masła

– łyżka przyprawy do ryb

– pęczek koperku

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Na początku pstrągi dokładnie umyj i oczyść z łusek. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym i przypraw solą i pieprzem.

Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno pokrojony i zmiażdżony szerszą stroną noża) czosnek oraz sól. Całość wymieszaj i podziel na dwie części. Do jednej części dodaj pokrojony koperek i zostaw do posmarowania grzanek.

Włóż do środka wcześniej przygotowanych pstrągów część masła czosnkowego bez koperku. Aby masło nie wypłynęło od raz, dodaj zmiętą natkę pietruszki. Pstrągi umieść w specjalnych łapkach, aby wygodnie byłoby je przewracać. Następnie dodaj na górę przyprawę do ryb i grilluj ok. 20-25 min.

Posmaruj wcześniej pokrojoną bagietkę (lub inne pieczywo) masłem czosnkowym z koperkiem. Pod koniec grillowania pstrągów – na ostatnie 2-3 minuty – wyłóż pieczywo na ruszt, aby również się grillowało.

 

Sałatka

Składniki

– 2 sałaty rzymskie

– garść roszponki

– cytryna

– 100 ml octu winnego

– 1-2 łyżki miodu

– ząbek czosnku

– łyżka musztardy Dijon

– oliwa

– woda mineralna

– 2 pomidory

– duży ogórek

– sól, pieprz

 

Przygotowanie

Sałatę pokrój w paski albo porwij na kawałki. Następnie wykrój wstążki z umytego (ale nie obranego) ogórka obieraczką do warzyw. Później pomidora pokrój w kostkę. Na koniec wszystkie składniki ułóż w misce, udekoruj roszponką i polej dressingiem.

 

Dressing

Najpierw wyciśnij cytrynę, dodaj ocet winny oraz sól i pieprz. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i odrobinę wody. Na samym końcu dodaj musztardę. Całość wymieszaj i dolej oliwę.

 

Smacznego!

(fot. Patrycja Knosała)
(fot. Patrycja Knosała)

Więcej przepisów wg Bogusi Kalagi w każdą sobotę o 20:00 na antenie TVS. „Przebojowe Smaki” Mariusza Kalagi – smacznie i muzycznie!

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Bogusia Kalaga gotuje: Wegańskie szaszłyki [PRZEBOJOWE SMAKI]

Ponadto chcesz być na bieżąco ze wszystkimi nowościami w naszej ramówce? Śledź Telewizję TVS na Facebooku i Instagramie!

Facebook Instagram

(Marlena Borczyk)

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button