Co zrobić z dyni? Przepisy na dania z dyni
Przepisy na dania z dyni. Sezon na dynię w pełni!
Choć do lat hodowana była jako warzywo pastewne, dziś zachwyca smakiem, wyglądem oraz ogromnymi możliwościami kulinarnymi. Oto najlepsze przepisy na dania z dyni.
JESIENNA SAŁATKA Z DYNIĄ W SOKU POMARAŃCZOWYM
Składniki dla 4 osób:
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g umytych i oczyszczonych sałat sezonowych
8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów cherry
50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżki prażonych migdałów
Sos vinaigrette:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 wyciśnięte ząbki czosnku
Kilka listków świeżo siekanej bazylii
1 łyżka musztardy miodowej
1 mała, drobno pokrojona czerwona cebula
Sól morska, chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu vinaigrette dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać. Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem vinaigrette.
Źródło: Doradca Smaku
Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą
Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu z Rosołu warzywnego Kucharek
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek lub Papryka ostra Prymat
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Curry, Imbir, Pieprz czarny mielony Prymat, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
Źródło: Doradca Smaku
SERNIK DYNIOWY
- 300 g ciastek Oreo lub Neo
- 70 g masła
- 350 g dyni pieczonej
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 mascarpone
- drobno starta skórka z 1 pomarańczy
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 1 budyń wanilinowy
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE
- Upiec dynię i odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno sartą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone.
- Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
- Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
- Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku
Źródło: Kwestia Smaku
RISOTTO Z DYNI
Składniki
– ryż do risotto: 1 szklanka
– białe wytrawne wino: 0.25 szklanki
– bulion warzywny: 1.5 szklanki
– marchewka (ugotowanej): 2 sztuki
– dynia (upieczonej): 200 gramów
– zielona pietruszka: 0.5 szklanki
– oliwa z oliwek: 2 łyżki
Sposób przygotowania
- 1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek,
dodać ryż i smażyć do czasu aż się zeszkli. - 2. Podlać częścią wywaru, wrzucić pokrojoną drobno ugotowaną
wcześniej marchew i dalej smażyć do czasu aż płyn odparuje,
i znów podlać kolejną częścią wywaru. - 3. Pokroić upieczoną dynie, dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem.
W między czasie posiekać zieloną pietruszkę, część z niej dodać do ryżu wraz z winem i chilli,
dalej gotując do ponownego odparowania płynu. - 4. Gdy ryż jest już kleisty i miękki, wyłożyć na miseczki i od razu podawać
Źródło: Przyslij przepis