reklama
DomKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacjeZdrowie

Co zrobić z dyni? Przepisy na dania z dyni

reklama

Przepisy na dania z dyni. Sezon na dynię w pełni!

Choć do lat hodowana była jako warzywo pastewne, dziś zachwyca smakiem, wyglądem oraz ogromnymi możliwościami kulinarnymi. Oto najlepsze przepisy na dania z dyni.

 

Przepisy na dania z dyni (fpt. arc)

JESIENNA SAŁATKA Z DYNIĄ W SOKU POMARAŃCZOWYM

Składniki dla 4 osób:
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g umytych i oczyszczonych sałat sezonowych
8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów cherry
50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżki prażonych migdałów

reklama

 Sos vinaigrette:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 wyciśnięte ząbki czosnku
Kilka listków świeżo siekanej bazylii
1 łyżka musztardy miodowej
1 mała, drobno pokrojona czerwona cebula
Sól morska, chili pieprz cayenne Prymat do smaku 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu vinaigrette dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać. Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem vinaigrette.
Źródło: Doradca Smaku

 

Przepisy na dania z dyni

Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą

Składniki dla 4 osób:
¼ obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu z Rosołu warzywnego Kucharek
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek lub Papryka ostra Prymat
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Curry, Imbir, Pieprz czarny mielony Prymat, sól do smaku

Sposób przygotowania:
Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i  skropić olejem z pestek dyni.
Źródło: Doradca Smaku

SERNIK DYNIOWY

  • 300 g ciastek Oreo lub Neo
  • 70 g masła
  • 350 g dyni pieczonej
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 mascarpone
  • drobno starta skórka z 1 pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 budyń wanilinowy
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE

  • Upiec dynię i odmierzyć potrzebną ilość, dokładnie zmiksować blenderem. Dodać drobno sartą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone.
  • Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) oraz jajka i ponownie zmiksować na jednolitą masę.
  • Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa: czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać lub zrobić wzorki na serniku
Źródło: Kwestia Smaku

 

Sezon na dynię w pełni! Oto przepisy na dania z dyni

RISOTTO Z DYNI

Składniki
– ryż do risotto: 1 szklanka
– białe wytrawne wino: 0.25 szklanki
– bulion warzywny: 1.5 szklanki
– marchewka (ugotowanej): 2 sztuki
– dynia (upieczonej): 200 gramów
– zielona pietruszka: 0.5 szklanki
– oliwa z oliwek: 2 łyżki

Sposób przygotowania

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek,
    dodać ryż i smażyć do czasu aż się zeszkli.
  • 2. Podlać częścią wywaru, wrzucić pokrojoną drobno ugotowaną
    wcześniej marchew i dalej smażyć do czasu aż płyn odparuje,
    i znów podlać kolejną częścią wywaru.
  • 3. Pokroić upieczoną dynie, dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem.
    W między czasie posiekać zieloną pietruszkę, część z niej dodać do ryżu wraz z winem i chilli,
    dalej gotując do ponownego odparowania płynu.
  • 4. Gdy ryż jest już kleisty i miękki, wyłożyć na miseczki i od razu podawać
    Źródło: Przyslij przepis

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button