Kategorie

Czy mleko roślinne musi być drogie? Jak zrobić je w domu?

Nie tolerujesz laktozy? Jesteś na diecie wegańskiej? Nie lubisz smaku mleka krowiego? Spróbuj zrobić mleko roślinne sam w domu.

 

Mleko roślinne zyskuje na popularności. Mimo że sięgamy po nie coraz częściej, sklepowe propozycje potrafią kosztować fortunę lub zawierać niepotrzebne dodatki. Czy musisz wydawać majątek, by móc cieszyć się smakiem mleka migdałowego, ryżowego czy owsianego? Nie, jeśli zrobisz je sam w domu!

Zrobienie samodzielnie mleka roślinnego nie jest wymagające czy czasochłonne. Z pewnością domowy odpowiednik będzie też łaskawszy dla twojego portfela. Sprawdź, jak zrobić samemu w domu wegańskie mleko.

Psia grypa, klątwa rzucona na schody i nowi prezydenci – ZOBACZCIE TOP 5 SILESIA FLESZ

Mleko roślinne – dla kogo i dlaczego?

Po mleko roślinne sięgamy z różnych powodów. Może się do nich zaliczać na przykład nietolerancja laktozy, na którą cierpi ok. 60% naszej populacji. Powodem może być też znudzeniem smakiem mleka krowiego lub zmianą diety na wegańską. Niezależnie od powodów, warto spróbować przyrządzić takie mleko w domu, by poznać nowe smaki.

Jak przygotować?

Przygotowanie mleka roślinnego jest stosunkowo proste. Najpierw określ, co będzie twoją bazą. Do wyboru masz m.in. orzechy (migdały, nerkowce, pistacje itp.), soję, owies (płatki owsiane), ryż czy kaszę jaglaną. Technika w każdym przypadku jest bardzo podobna. Należy pamiętać o najważniejszych punktach.

Namaczanie

Moczenie nasion czy orzechów przez noc znacznie ułatwi przygotowanie mleka. Namoczona „baza” jest łatwiejsza do zmiksowania w blenderze, ponadto moczenie pozbawia toksycznych enzymów.

Przelanie przez gazę

Aby usunąć z mlecznej mieszanki niepotrzebne drobinki pozostałe po zmiksowaniu, wystarczy przelać całość przez gazę do szklanego naczynia.

Dodatki

Wolisz słodsze mleko? Wystarczy, że na końcu dodasz do mikstury kilka łyżek czegoś słodkiego – może to być syrop daktylowy, miód, rozpuszczony w ciepłej wodzie słodzik, ksylitol, erytrytol, stewia czy zwykły cukier. Suszone owoce (np. morele czy daktyle), uprzednio namoczone, również się świetnie sprawdzą.

Przechowanie

Wegańskie mleko przechowuj w szklanym naczyniu w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

SUPERFOODS, czyli jedzenie o niezwykłych wartościach odżywczych

Przepisy

Mleko sezamowe
  • 2 szklanki wody

  • 50 g białego sezamu

Uprzednio wypłukany sezam namocz i odstaw najlepiej na noc. Później zmiksuj z dwoma szklankami wody. Dodaj szczyptę soli i dosłódź dla smaku.

Mleko ryżowe
  • 50 g ryżu

  • 2 l wody

Opłukany ryż zagotuj z dodatkiem szczypty soli. Gotuj przez ok. 2 godziny. Po ostudzeniu dodaj coś słodkiego dla smaku i zmiksuj na gładko.

Mleko kokosowe
  • 100 g wiórków kokosowych

  • 1/2 l wody

Wiórki kokosowe namocz na noc. Podgrzej chwilę w garnku z dodatkiem wody i zblenduj na gładką konsystencję. Dodaj szczyptę soli i dosłódź dla smaku (świetnie komponuje się miód).

Mleko owsiane
  • 50 g płatków owsianych

  • 1/2 l wody

Zblenduj płatki owsiane z wodą na gładką masę. Później dosól i dosłódź dla smaku. Mleko najlepiej przelać przez gazę, by pozbyć się niechcianych drobinek.

Mleko jaglane
  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 1 szklanka migdałów

  • 3 szklanki wody

Kaszę jaglaną ugotuj, a migdały namocz przez noc. Później całość zblenduj z wodą. Dodaj szczyptę soli i dosłódź dla smaku (najlepiej sprawdzą się suszone daktyle).

To tylko niektóre z możliwych kombinacji. Ogranicza cię jedynie wyobraźnia w kuchni. Na zdrowie!

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Niedobór żelaza – jakie są objawy i skutki? Źródła żelaza w diecie

(Marlena Borczyk)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button