reklama
DomKulinariaSilesia Flesz najnowsze informacjeTygodnik TVS

Dynia na kilka sposobów. Co zrobić z dyni? Właściwości i zastosowanie

Dynia to nieodłączny element jesieni. Świetnie smakuje i wpływa na zdrowie, ale to nie koniec jej zalet. Sprawdź nasze propozycje na wykorzystanie dyni.

 

Dynia to bezdyskusyjny symbol jesieni. Ta pochodząca z Ameryki roślina jednoroczna uprawiana jest dla owoców (dynia to botanicznie owoc, zaklasyfikowany do warzyw) – rodzina dyniowatych obejmuje ok. 20 gatunków. W Polsce uprawia się trzy gatunki dyni: olbrzymią, piżmową oraz zwyczajną. Najpopularniejsze zastosowanie dyni to oczywiście użycie jej w kuchni. Potrawy z dyni są pyszne i zdrowe, ale czy to jedyne jej zastosowanie?

Dynia a zdrowie

Ze względu na właściwości dyni, jej wykorzystanie w kuchni ma zbawienny wpływ na zdrowie i urodę. Dynia to prawdziwa bomba witaminowa – znajdziemy w niej witaminy z grupy B (B1 i B2), prowitaminę A, witaminę PP i C oraz wiele minerałów (m.in. żelazo, selen, cynk, wapń, magnez, sód, potas i fosfor). Dzięki temu dynia utrzymuje w świetnym stanie nasze włosy, skórę i paznokcie, ponadto wpływa spowalniająco na proces starzenia, zwalcza zaburzenia krzepliwości krwi i chroni wzrok. Spożywanie dyni wzmacnia układ odpornościowy, dzięki zawartemu w niej beta-karotenowi, z kolei jej zbawienny wpływ na układ trawienny zawdzięcza się dużej zawartości błonnika pokarmowego (ok. 2,8 g na 100 g).

Dynia w kuchni

Nie dość, że jest bardzo smaczna, to i niskokaloryczna! Dynia zawiera zaledwie 33 kcal w 100 g, jest więc idealna dla osób chcących dbać o linię bądź będących na diecie redukcyjnej. Dynie dojrzewają pod koniec lata, stąd to warzywo ma swój sezon na jesieni, podczas której jest bardzo tani. Dobrą dynię rozpoznasz po intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. Jeśli nie masz możliwości sprawdzić jego koloru, wystarczy popukać w skorupę dyni. Pusty odgłos jest oznaką, że możemy śmiało kupić ten egzemplarz. Dobra dynia charakteryzuje się również brakiem przebarwień, plam czy pęknięć.

Powiązane artykuły

Pestki dyni

Pestki dyni są skarbnicą minerałów. Zawierają dużo żelaza oraz magnezu. Są również dobrym źródłem potasy, cynku i miedzi. Ponadto świetnie smakują, wysuszone w piekarniku w otoczeniu przypraw – wędzonej słodkiej papryki, czosnku i pieprzu. Odpowiednio przechowane (w suchym i ciemnym miejscu) mogą leżeć całą zimę! To świetna samodzielna przekąska lub dodatek do kanapek, zup kremów czy jesiennych wypieków.

Dynia na kilka sposobów (fot. pixabay.com)
Dynia na kilka sposobów (fot. pixabay.com)

Zupa krem

Rozgrzewający krem z dyni to idealna propozycja na jesienny wieczór. Przepisów jest naprawdę wiele, my polecamy najprostszy z nich!

  • – ½ kg dyni (po obraniu)
  • – 200 g ziemniaków
  • – 2 duże cebule
  • – puszka krojonych pomidorów
  • – 25 g tłuszczu (najlepiej sprawdzi się masło)
  • – ½ l bulionu warzywnego
  • – sól, pieprz
  • – łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • – łyżeczka kurkumy w proszku
  • – kilka ząbków czosnku (lub czosnek granulowany)
Przygotowanie

Pokrój dynię oraz ziemniaki w duże kawałki i upiecz w piekarniku (temperatura 180 stopni) przez 30 minut. Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek. Dodaj pomidory z puszki i smaż do połączenia się wszystkich składników. Ugotuj bulion w dużym garnku, dodaj pomidory z cebulką i czosnkiem oraz upieczone warzywa. Zupę zblenduj na gładki krem. Najlepiej podawać z łyżką gęstej śmietany oraz uprażonymi wcześniej pestkami dyni.

Dynia na kilka sposobów (fot. pixabay.com)
Dynia na kilka sposobów (fot. pixabay.com)

Babeczki dyniowe

Te babeczki podbiją żołądki twoich bliskich! Są mięciutkie, wilgotne i niesamowicie aromatyczne dzięki pieczonej dyni.

  • – 300 g mąki pszennej
  • – 2 duże jaja
  • – 200 g puree z pieczonej dyni
  • – 100 g jogurtu naturalnego
  • – ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • – szczypta soli
  • – 100 g miodu (do wyboru: cukier, słodzik, ksylitol, erytrytol itp.)
Przygotowanie

Białka jaj ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki zblenduj na gładką masę. Połącz wszystkie składniki i przelej do foremek na babeczki. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej smakują samodzielnie!

Dynia w kosmetyce

Dynia świetnie oddziałuje na cerę ze względu na wysoką zawartość witamin. Witamina b1 chroni skórę przed promieniowaniem UV, witamina B3 walczy z zapaleniami skórnymi, witamina PP odświeża i przyspiesza regenerację ran, z kolei witamina E pokonuje wolne rodniki oraz odmładza. Dynia jest składnikiem wielu maseczek, które są łatwe do wykonania w domu. Już przecieranie skóry kawałkami pokrojonej dyni zadziała na nią zbawiennie – nawilżając skórę, zwężając pory oraz działając matująco. Dynię można również wykorzystać jako tonik, wyciskając z niej sok.

Dynia w domu

Dynia to symbol jesieni, tak więc nie może jej zabraknąć w naszych domach!

"<yoastmark

Najprostsze rozwiązanie wcale nie musi być nieefektowne. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka dyń ozdobnych (taką dynię kupisz w każdym większym supermarkecie czy na miejskim bazarku) i popuścisz wodze fantazji. Stwórz własną kompozycję stroika jesiennego. Możesz umieścić dynie na stole samodzielnie lub ułożyć kilka dyń na złotej tacy w otoczeniu świec czy światełek. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia!

"<yoastmark

Halloween coraz bliżej – co powiesz na dekorację z dyni ozdobnej, która wprowadzi do twojego mieszkania świąteczną atmosferę? Drążenie dyni i wycinanie w niej fantazyjnych kształtów to świetny sposób na spędzenie czasu ze swoimi dziećmi. Taka zabawa sprawi im dużo frajdy, a lampion stworzony z dyni przyniesie więcej satysfakcji, niż ozdoby zakupione w sklepie!

 

Autor: TVS

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button