Kategorie
Dzień Kartofla w Chorzowie. Jedną z atrakcji wykopywanie ziemniaków
W Chorzowie w Górnośląskim Parku Etnograficznym nadarzyła się okazja, żeby poznać ziemniaki na nowo. W Dzień Kartofla można było spróbować swoich sił przy wykopkach, zjeść dania – od ziemniaków pieczonych w ognisku po ziemniaczane placki, a nawet… własnymi nogami ugnieść kapustę. Bo i ta przydaje się do przyrządzenia pysznych dań z kartofli 😉
ZOBACZ TAKŻE: 24-latek z Sosnowca winny karambolu na S1 w Jaworznie?
Niecodzienna impreza w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie. Dziś odbył się tam „Dzień Kartofla”.
Podczas imprezy można było między innymi spróbować swoich sił w szatkowaniu kapusty i jej ugniataniu, czy usłyszeć, czym zajmowały się dawniej gospodynie podczas jesiennych wieczorów. Jedną z największych atrakcji była możliwość wykopywania ziemniaków z pola.
Nie zabrało też występów na scenie, no i oczywiście możliwości skosztowania różnych potraw z kartofli.
(Radosław Nosal)