Dziś dzień, w którym zdecydowanie możemy odpuścić sobie wszelkie diety. Tłusty czwartek dla każdego. Zajadajcie się i nie żałujcie sobie słodkich kalorii. To jedyny taki dzień w roku.
Tłusty czwartek jest dniem ruchomym i wypada zawsze 52 dni przed Wielką Niedzielą. Dzień ten jest zwieńczeniem okresu karnawałowego i rozpoczyna ostatni tydzień, po którym następują już przygotowania do Wielkiego Postu.
Skąd wzięła się tradycja?
Na początku tłusty czwartek był dniem świętowania zakończenia zimy i rozpoczęcia wiosny. Spożywało się wówczas dużo tłustych pokarmów. Przysmakiem były wtedy wypieki, przypominające dzisiejsze pączki, z ciasta chlebowego podawane ze słoniną.
Do XIX wieku w Polsce pączki przygotowywane były jednie na dworach szlacheckich oraz w zamożnych domostwach. Co ciekawe dzień ten był świętowany także przez Rzymian.
CZYTAJ RÓWNIEŻ
Szykujcie portfele, tanio nie będzie. Ile podrożały pączki?
Przesądy i ciekawostki
Zgodnie z jednym z przesądów, niespożycie pączka w tłusty czwartek może przynieść nieszczęście. Dlatego zdecydowanie nie powinniśmy się ograniczać w ich jedzeniu!
Ciekawostki dotyczące pączków
- słodkie pączki zaczęto wypiekać dopiero o XVI wieku,
- w 1993 r. przygotowano pączka, który ważył 1 tonę 695 kilogramów i do tej pory nie pobito tego rekordu,
- aby spalić jednego pączka należy biegać przez 30 minut,
- w tym roku za jednego pączka od Magdy Gessler zapłacimy 15 zł.
A OD PIĄTKU DIETA. OTO RADY DIETETYKA, JAK SCHUDNĄĆ NA WIOSNĘ
Skarżyńska