Dzień dobry! Dzisiaj w Gamoniowej kuchni ponownie kluski! Nasze ukochane śląskie Gumikleyjzy, ale tym razem podane będą na słodko jako deser. Warto korzystać z klusek jako podstawy do tworzenia najróżniejszych dań. Mam nadzieję że dzisiejszy deser się Wam spodoba i że przygotujecie go w swoich domach.
Składniki:
- Ziemniaki
- Jaja
- Mąka ziemniaczana
- Rodzynki
- Orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie
- Laska wanilii
- Śmietanka 30%
- Lody waniliowe
- Cukier puder
- Syrop klonowy
- Cukier trzcinowy
Od czegoś musimy zacząć
Ziemniaki gotujemy, przygotowujemy ciasto na kluski według znanego wam przepisu. Orzechy i możecie sobie zblendować, lub jeśli wolicie większe kawałki wystarczy je drobno poszatkować.
Rodzynki również drobno szatkujemy. Będziemy je dodawać do naszego ciasta na kluski. Ciasto z rodzynkami dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli chcecie do ciasta dodać możecie również skórkę z pomarańczy.
Z gotowego ciasta formujemy małe kluseczki. Kluski gotujemy w wodzie z cukrem i odrobiną soli.
A teraz…
Na patelnię dajemy cukier, robimy z niego karmel. środek z laski wanilii dodajemy do śmietanki wlewamy do powstałego na patelni karmelu. CZekamy aż odparuje i zgęstnieje. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Trzeba uważać na temperaturę, tak żeby z naszego sosu nie zrobiła się jajecznica. Najlepiej podgrzewać całość w kąpieli wodnej- na parze. Na osobnej, suchej patelni podprażamy pokrojone orzechy, dodajemy do nich szczyptę cukru.
Ugotowane kluski wykładamy na patelnię z orzechami, obtaczamy dokładnie w prażonych orzechach i zostawiamy na ciepłej patelni.
Końcóweczka
Do miseczki wlewamy sos waniliowy. Na sos wykładamy kluseczki obtoczone w orzechach. CAłość możecie ozdobić świeżymi bądź mrożonymi owocami. Obok układamy gałkę lodów, ozdabiamy według uznania ziołami i jadalnymi kwiatami.
Zaskoczcie rodzinę śląskim deserem z Gumiklyjzami w bakaliach! Smacznego!