KategorieKulinaria

Gamoń w Kuchni: Kluski Śląskie z Bakaliami, Lodami i Sosem Waniliowym

Kolejne fajny przepis na Gumiklyjzy w formie deseru, a la Gamoń oczywiście

Dzień dobry! Dzisiaj w Gamoniowej kuchni ponownie kluski! Nasze ukochane śląskie Gumikleyjzy, ale tym razem podane będą na słodko jako deser. Warto korzystać z klusek jako podstawy do tworzenia najróżniejszych dań. Mam nadzieję że dzisiejszy deser się Wam spodoba i że przygotujecie go w swoich domach. 

 

Składniki: 

  • Ziemniaki
  • Jaja
  • Mąka ziemniaczana
  • Rodzynki
  • Orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie
  • Laska wanilii
  • Śmietanka 30%
  • Lody waniliowe
  • Cukier puder
  • Syrop klonowy
  • Cukier trzcinowy

Od czegoś musimy zacząć 

Ziemniaki gotujemy, przygotowujemy ciasto na kluski według znanego wam przepisu. Orzechy i możecie sobie zblendować, lub jeśli wolicie większe kawałki wystarczy je drobno poszatkować. 

Rodzynki również drobno szatkujemy. Będziemy je dodawać do naszego ciasta na kluski. Ciasto z rodzynkami dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli chcecie do ciasta dodać możecie również skórkę z pomarańczy. 

Z gotowego ciasta formujemy małe kluseczki. Kluski gotujemy w wodzie z cukrem i odrobiną soli. 

A teraz… 

Na patelnię dajemy cukier, robimy z niego karmel. środek z laski wanilii dodajemy do śmietanki  wlewamy do powstałego na patelni karmelu. CZekamy aż odparuje i zgęstnieje. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Trzeba uważać na temperaturę, tak żeby z naszego sosu nie zrobiła się jajecznica. Najlepiej podgrzewać całość w kąpieli wodnej- na parze. Na osobnej, suchej patelni podprażamy pokrojone orzechy, dodajemy do nich szczyptę cukru. 

Ugotowane kluski wykładamy na patelnię z orzechami, obtaczamy dokładnie w prażonych orzechach i zostawiamy na ciepłej patelni.

Końcóweczka

Do miseczki wlewamy sos waniliowy. Na sos wykładamy kluseczki obtoczone w orzechach. CAłość możecie ozdobić świeżymi bądź mrożonymi owocami. Obok układamy gałkę lodów, ozdabiamy według uznania ziołami i jadalnymi kwiatami. 

Zaskoczcie rodzinę śląskim deserem z Gumiklyjzami w bakaliach! Smacznego! 

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button