W dzisiejszym odcinku przygotujemy sobie prawdziwie amerykańskie danie – surf & turf, połączenie owoców morza z czerwonym mięsem.
Składniki:
- Polędwica wołowa
- Szparagi zielone
- Krewetki obrane nieblanszowane
- Czosnek
- Zioła, pietruszka, koper
- Pomidorki koktajlowe na gałązce
- Sól, pieprz
- Papryczka chilli
- Masło
3…2…1…
Rozgrzewamy patelnię grillową i patelnię zwykłą. Z polędwicy usuwamy wszelkie błonki i kroimy ją na dwa większe kąski. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony. Mięso obsmażamy na patelni, na którą dodajemy również główkę czosnku i zioła.
Obsmażone mięso przekładamy na patelnię grillową. Grillujemy tak, aby powstały na niej widoczne paseczki od grilla, a następnie przekładamy do piekarnika na ok. 7minut w 200 stopniach.
Krewetki doprawiamy oliwą, solą, pieprzem. Siekamy natkę pietruszki, rozmaryn i bazylię, papryczkę chilli oraz czosnek. Wszystko to dorzucamy do krewetek.
I co teraz?
Szparagi solimy, polewamy oliwą i przekładamy je na patelnię grillową. Pomidorki w ten sam sposób doprawiamy i kładziemy na patelnię grillową obok szparagów. Przyrumieniamy. Gdy nasze warzywa zaczną nabierać odpowiednich kolorów i tekstury na patelnię wrzucamy krewetki.
Polędwicę kroimy w cienkie plasterki. Na talerzu układamy szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, grillowane pomidorki oraz czosnek. Na całości układamy krewetki oraz cienkie plasterki polędwicy. Ozdabiamy koperkiem oraz sosem słodko ostrym.
A podawać można tak…
Danie możecie podawać jako przystawkę, porcjowane talerzowa lub serwowane na patelni grillowej jako danie główne do podziału między większą liczbę osób. Surf&Turf ale Gamoń, nowoczesne danie z kuchni amerykańskiej. Czekam na Wasze opinie, dajcie znać jak smakowało!