reklama
KategorieKulinaria

Gamoń w Kuchni: Przepis na amerykańskie danie „surf & turf”. Owoce morza i czerwone mięso

Tym razem będzie bardziej po amerykańsku niż po śląsku. Tak dla odmiany!

reklama

W dzisiejszym odcinku przygotujemy sobie prawdziwie amerykańskie danie – surf & turf, połączenie owoców morza z czerwonym mięsem. 

 

Składniki: 

  • Polędwica wołowa
  • Szparagi zielone
  • Krewetki obrane nieblanszowane
  • Czosnek
  • Zioła, pietruszka, koper
  • Pomidorki koktajlowe na gałązce
  • Sól, pieprz
  • Papryczka chilli
  • Masło

3…2…1…

reklama

Rozgrzewamy patelnię grillową i patelnię zwykłą. Z polędwicy usuwamy wszelkie błonki i kroimy ją na dwa większe kąski. Doprawiamy solą i  świeżo mielonym pieprzem z każdej strony. Mięso obsmażamy na patelni, na którą dodajemy również główkę czosnku i zioła.

Obsmażone mięso przekładamy na patelnię grillową. Grillujemy tak, aby powstały na niej widoczne paseczki od grilla, a następnie przekładamy do piekarnika na ok. 7minut w 200 stopniach. 

Krewetki doprawiamy oliwą, solą, pieprzem. Siekamy natkę pietruszki, rozmaryn i bazylię, papryczkę chilli oraz czosnek. Wszystko to dorzucamy do krewetek. 

I co teraz? 

Szparagi solimy, polewamy oliwą i przekładamy je na patelnię grillową. Pomidorki w ten sam sposób doprawiamy i kładziemy na patelnię grillową obok szparagów. Przyrumieniamy. Gdy nasze warzywa zaczną nabierać odpowiednich kolorów i tekstury na patelnię wrzucamy krewetki. 

Polędwicę kroimy w cienkie plasterki. Na talerzu układamy szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, grillowane pomidorki oraz czosnek. Na całości układamy krewetki oraz cienkie plasterki polędwicy. Ozdabiamy koperkiem oraz sosem słodko ostrym. 

A podawać można tak…

Danie możecie podawać jako przystawkę, porcjowane talerzowa lub serwowane na patelni grillowej jako danie główne do podziału między większą liczbę osób. Surf&Turf ale Gamoń, nowoczesne danie z kuchni amerykańskiej. Czekam na Wasze opinie, dajcie znać jak smakowało!

reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button