Gamoń w Kuchni: przepis na biszkopt
(ten do Szpajzy von Raczka)
Ciasto biszkoptowe sporządzane jest na bazie jaj z dodatkiem mąki pszennej i cukru. Czasami mąkę pszenną (tylko część) zamienić można na mąkę ziemniaczaną by obniżyć zawartość glutenu w cieście. Biszkopt stanowi zwykle podstawę różnego rodzaju ciast. W przypadku Szpajzy von Raczka jest jednym z podstawowych elementów tego deseru. O to mój przepis – zawsze wychodzi!
Co będziemy potrzebować aby upiec biszkopt?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę warto przesiać.
6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki krupczatki
Jak przygotować biszkopt?
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy stopniowo 6 łyżek cukru i mieszamy
- Dodajemy stopniowo 6 żółtek i dalej mieszamy
- Na koniec dodajemy 6 łyżek mąki krupczatki delikatnie mieszamy
- Wylewamy ciasto na blachę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- Pieczemy 30 minut