Gamoń w Kuchni: przepis na biszkopt

(ten do Szpajzy von Raczka)

Ciasto biszkoptowe sporządzane jest na bazie jaj z dodatkiem mąki pszennej i cukru. Czasami mąkę pszenną (tylko część) zamienić można na mąkę ziemniaczaną by obniżyć zawartość glutenu w cieście. Biszkopt stanowi zwykle podstawę różnego rodzaju ciast. W przypadku Szpajzy von Raczka jest jednym z podstawowych elementów tego deseru. O to mój przepis – zawsze wychodzi!

Co będziemy potrzebować aby upiec biszkopt?

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę warto przesiać.

6 jajek,  6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki krupczatki

 

Jak przygotować biszkopt?

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy stopniowo 6 łyżek cukru i mieszamy
  3. Dodajemy stopniowo 6  żółtek i dalej mieszamy
  4. Na koniec dodajemy 6 łyżek mąki krupczatki delikatnie mieszamy
  5. Wylewamy ciasto na blachę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem
  6.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  7. Pieczemy 30 minut

 

 

 

 

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button