Gamoń w Kuchni: przepis na biszkopt

(ten do Szpajzy von Raczka)

Ciasto biszkoptowe sporządzane jest na bazie jaj z dodatkiem mąki pszennej i cukru. Czasami mąkę pszenną (tylko część) zamienić można na mąkę ziemniaczaną by obniżyć zawartość glutenu w cieście. Biszkopt stanowi zwykle podstawę różnego rodzaju ciast. W przypadku Szpajzy von Raczka jest jednym z podstawowych elementów tego deseru. O to mój przepis – zawsze wychodzi!

Co będziemy potrzebować aby upiec biszkopt?

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę warto przesiać.

6 jajek,  6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki krupczatki

 

Jak przygotować biszkopt?

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy stopniowo 6 łyżek cukru i mieszamy
  3. Dodajemy stopniowo 6  żółtek i dalej mieszamy
  4. Na koniec dodajemy 6 łyżek mąki krupczatki delikatnie mieszamy
  5. Wylewamy ciasto na blachę, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem
  6.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  7. Pieczemy 30 minut

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button