Szybki, ciekawy i pyszny deser. Oto przepis na Ciasto Cygaretkowe z Kremem Mascarpone.
Ciasto cygaretkowe to świetny pomysł na to, jak wykorzystać białka, które zostały nam z pieczenia innych ciast czy faworków. Oto przepis Łukasza Gamonia, szefa kuchni i prowadzącego w zeszłym roku program „Gamoń w Kuchni” w telewizji TVS.
Składniki:
- 250g masła
- Cukier puder
- Białko jaj
- Mąka kukurydziana
- Serek mascarpone
- Śmietanka 36%
- Limonka
- Wanilia w lasce
- Świeże owoce sezonowe
- Mięta
Przepis na ciasto
Przepis na ciasto jest wyjątkowo prosty. Proporcja to 1:1. A zatem używać będziemy:
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 250 g cukru pudru
- 250 g białek.
Do miksera w pierwszej kolejności dajemy masło. Warto pamiętać o tym, aby było w temperaturze pokojowej. Masło mieszamy z cukrem, dodajemy białka i na sam koniec dodajemy mąkę. Ciasto wychodzi dość rzadkie, ale niczym się nie przejmujcie.
W czasie gdy nasze ciasto wyrabia się, w robocie kroimy owoce. Przygotowujemy matę silikonową. Smarujemy ją ciastem w dowolne mniejsze kształty. Ja wybieram kółka. (Możecie też posmarować całą matę lub, jeśli takiej nie posiadacie, użyć zwykłego papieru do pieczenia.)
Krem z mascarpone
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i pieczemy ciasto do zrumienienia.
Zaczynamy robić krem. Do serka mascarpone dodajemy 2 łyżki cukru, środek z laski wanilii, skórkę i sok z pomarańczy, a także odrobinę śmietanki. Całość ubijamy i chowamy do lodówki do schłodzenia. Tą masą będziemy nadziewać nasze ciastka.
Gotowe ciasto cygaretowe odkładamy do ostygnięcia.
Do dekoracji możemy użyć rękawa cukierniczego, ale spokojnie można tez krem nakładać łyżką. Zaczynamy ciasto wykładać warstwami. Najpierw na talerz dajemy odrobinę kremu, na nim układamy mały blacik ciasta, na niego ponownie krem, owoce i miętę. Takich warstw możemy zrobić trzy. Na samej górze układamy większą ilość owoców. Posypujemy cukrem pudrem.
Jak długo można trzymać ciasto cygaretkowe
Ciasto cygaretowe możecie przechowywać przez dłuższy czas w suchym miejscu, na przykład w puszce. Warto trzymać takie ciastka w zapasie, a jak przyjdą do nas niespodziewani goście, dorobić tylko krem i zaserwować niesamowicie smakowity deser.
Świeży, chrupiący, delikatny i lekki deser, idealny na lato. Spróbujcie koniecznie i smacznego!
Przepisy na deser z dzieciństwa
Te trzy potrawy przypomną Ci dzieciństwo. O ile mieliście babcię na Górnym Śląsku