Gamoń w Kuchni: Przepis na Himmelreich, czyli wędzonkę w suszonych owocach
To potrawa wręcz idealne na zimowe i świąteczne okazje czy rodzinne spotkania
Dziś zaprezentuję Wam kolejne tradycyjne, śląskie danie. Himmelreich czyli wędzonka w suszonych owocach, idealna na świąteczne zimowe okazje.
Składniki:
- 1400g wędzonego boczku
- 1000g mieszanych suszonych owoców
- Mąka ziemniaczana
- Sok z cytryny, skórka z cytryny
- Sól, cukier, pieprz
- Kawałek kory cynamonu
- Ziemniaki
- Jaja
- Czerwona kapusta
Kartofle gotujemy, tak aby zrobić potem z nich pyzy. Przygotowujemy sobie modrą kapustę wg. przepisu który znacie i z którego korzystacie w domu. Do garnka wrzucamy boczek i suszone owoce. Zalewamy wodą, dodajemy cynamon, sól, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy około godziny, aż boczek zmięknie.
Gdy ziemniaczane ciasto na pyzy mamy już gotowe nadziewamy je modrą kapustą. Formujemy z nich kluski, dokładnie sklejamy, aby przy gotowaniu się nam nie rozkleiły. Gotujemy. Ugotowany boczek kroimy w grube plastry. Sos który powstał po gotowaniu boczku z owocami zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Na patelni obsmażamy boczek.
Jeśli zostało Wam po klejeniu pyz trochę modrej kapusty, to możecie użyć jej jako dodatku do dania. Kapustę wykładamy na talerz. Na nią kładziemy obsmażony boczek. Obok układamy naszą pyzę, a całość polewamy sosem z suszonych owoców. Dekorujemy jadalnymi kwiatami i świeżymi ziołami.
Ja Wam życzę smacznego i biorę się do jedzenia. Pyrsk!