reklama
DomKategorieKobietaKulinaria

Jabłka w Szlafroku, czyli jabłka w kruchym cieście

Zapomniany śląski deser

Jabłka w szlafroku, czyli jabłka w kruchym cieście nieco zapomniany przepis z Górnego Śląska. Niegdyś często stosowany był w naszych domach. Robiła go np. moja babcia.

Dziś wykorzystamy jabłka grójeckie, które są odpowiednio kwaskowe i zrównoważą słodycz ciasta. W 2011 r. Jabłka Grójeckie dołączyły do elity europejskich produktów rolnych, otrzymując chronione oznaczenie geograficzne. Dowodem tego jest logo, które możecie znaleźć na każdym jabłku.

 

Jabłka te mają ponad 500-letnią tradycję i są uprawiane na specjalnych glebach co wpływa na ich kolor i smak. Jabłek Grójeckich znajdziecie na rynku ponad 20 odmian!

Jabłka w szlafroku, czyli jabłka w kruchym cieście. Przepis

Składniki: 

  • 220g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Masło
  • Cukier
  • Słodka śmietana
  • Migdały w słupkach
  • 2 żółtka
  • Cukier puder
  • Konfitura

Wykonanie

Z jabłek odkrawamy góry, a jeśli nie stoją, można sobie delikatnie ściąć również spód. Łyżką wydrążamy środek jabłek.

Zaczynamy wyrabiać kruche ciasto. Do większej miski wsypujemy 220 g mąki pszennej, 20 g zimnego masła, 20g cukru pudru, 20 g śmietanki słodkiej i wbijamy 2 jajka. Wyrabiamy i chowamy do zamrażarki aby wystudzić. Ochłodzone ciasto wałkujemy w dosyć kruchy placek szlafroczek, który owijać będziemy wokół wydrążonych jabłek. KIedy owiniemy jabłka kruchym ciastem możemy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i w wydrążone środki dodać konfitury. Konfiturę potraktujcie jak słodki dodatek, tak aby nie zabiła niezwykłego smaku Jabłek Grójeckich. Jabłka z konfiturą przykrywamy odkrojonymi wcześniej kapeluszami. 

Jak ozdobić i wykończyć ciasto?

Amatorzy kruszonki pozostałym ciastem mogą obkleić wolne części jabłka. Gotowe przysmaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do zarumienienia ciasta. Upieczony deser może przyjąć różne kształty, a Wy w ogóle się tym nie przejmujcie! Gotowe upieczone jabłka przekładamy na talerze.

Możemy ozdobić je odrobiną cukru pudru i cynamonu, a także kapką migdałów pokrojonych w słupki. Do deseru idealnie pasują również lody, dodatkowa porcja konfitury lub bita śmietana. Całość ozdabiamy świeżymi ziołami lub jadalnymi kwiatami.

Smacznego! Korzystajcie z przepisu na szybkie i proste maszkety! 

A może tak szpajza? Przepis

Gamoń w Kuchni: Szpajza von Raczek

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button