reklama
DomKategorieKulinaria

Krem z Modrej Kapusty z Krewetkami

Gamoń w Kuchni

Dziś bierzemy się za przepis łatwy, ale dość czasochłonny. Oto zupa krem z modrej kapusty z krewetkami. To danie może być świetnym dodatkiem do obiadu na specjalne okazje! 

 

Zupa krem z modrej kapusty. Składniki

  • Krewetki obrane z ogonkiem nieblanszowane 1kg
  • Kapusta czerwona
  • Imbir świeży
  • Mleczko kokosowe w puszce
  • Masło
  • Pomarańcza
  • Kolendrą
  • Olej sezamowy
  • Wywar/ bulion

Przygotowanie

Do garnka dajemy trochę masła, oleju sezamowego i poszatkowaną kapustę. Smażymy. Jak kapusta się przesmaży i zmięknie podlewamy ją wcześniej przygotowanym bulionem. W czasie gdy bulion z kapustą się grzeje, na tarce z małymi oczkami ścieramy skórkę z limonki i pomarańczy. Warto pamiętać, aby wcześniej cytrusy sparzyć!

Część potartej drobno skórki dorzucamy do mleczka kokosowego, a drugą połowę dodajemy bezpośrednio do gotującej się kapusty. Kapustę gotujemy aż odpowiednio zmięknie. W międzyczasie dodajemy do niej wyciśnięty sok z połówki pomarańczy i świeży korzeń imbiru starty na małych oczkach oraz odrobinę tymianku cytrynowego. 

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i odrobinę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy krewetki i obsmażamy. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, pietruszkę i kolendrę. 

Blendowanie zupy i jej serwowanie

Ugotowaną zupę blendujemy na gładki krem. Ciągle blendując do zupy wlewamy mleczko kokosowe ze skórkami cytrusów. Mleczko kokosowe zagęści nam zupę i doda trochę azjatyckich smaków. Jeśli chcecie, to gotowy krem można przecedzić przez sito, aby był bardziej aksamitny lub zostawić w takiej formie w jakiej po blendowaniu się znajduje.

W zależności od potrzeb możemy serwować zupę na dwa sposoby: albo w wazie, a w naszym przypadku w woku, albo na porcję w miseczkach.

Jeśli zdecydujecie się na podanie zupy w wazie, możemy wykorzystać wok w którym smażyliśmy krewetki. Zupę mieszamy z krewetkami, a  chochlę zostawiamy w środku, tak żeby każdy mógł sobie sam nalać. Ozdabiamy ziołami i świeżą kolendrą. 

Kolendra i tymianek jako dodatek do modrej kapusty

Porcję zupy w miseczce ozdabiamy dużą ilością kolendry z tymiankiem cytrynowym. Na samą górę układamy krewetki. Warto podać również kawałek cytryny lub limonki, tak aby każdy mógł sobie według uznania dokwasić i doprawić nią zupę. 

Zupa z modrej kapusty na sposób orientalny a la Gamoń gotowa! Gotujcie i zachwycajcie się tym niezwykłym smakiem. Smacznego!

Modra kapusta. Przepisy

Gamoń w Kuchni: Przepis na gołąbki w modrej kapuście i z farszem z czerstwej żymły

Pokaż więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button