reklama

Gamoń w Kuchni: Przepis na gołąbki w modrej kapuście i z farszem z czerstwej żymły

Zapewniam w szczególności tych młodych, że takich gołąbków jeszcze sami nie robili

reklama

Można powiedzieć, że są gołąbki tradycyjne, które owija się białą kapustą, a nadziewa np. mięsem mielonym przemieszanym z ryżem. Ja natomiast w ostatnim odcinku ugotowałem dla Was gołąbki zupełnie inne! Chcecie przepis? To łapcie! 

 

Składniki do gołąbków w modrej kapuście z farszem z czerstwej żymły:

  • 1200g kiełbasy śląskiej
  • 20liści czerwonej kapusty
  • 3 jajka
  • 400g czerstwej bułki
  • 120g smalcu
  • 160g świeżej słoniny
  • 200g boczki wędzonego
  • 1l wywaru kostnego-rumianego
  • Sól, pieprz
  • 100g octu
  • Natka pietruszki

To teraz czas na gołąbki inne niż  tradycyjne, bo w modrej kapuście i z farszem z czerstwej żymły, czyli bułki. 

Czas…start! 

reklama

Bułkę namaczamy w mleku. Kiełbasę, boczek i słoninę kroimy w drobniutką kosteczkę. Cebulę  siekamy drobno. Pokrojoną kiełbasę obsmażamy na patelni. W tym czasie do bułki namoczonej w mleku, dodajemy jajko i trochę bułki tartej. Dorzucamy odrobinę świeżych ziół: tymianku cytrynowego, rozmarynu i natki pietruszki. Do smażącej się kiełbasy dorzucamy część słoniny, część boczku i cebulkę. Mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy na piecu aż się zarumieni.

Co dalej? 

W międzyczasie przygotowujemy sobie liście kapusty, podgotowując, parząc je we wrzątku aby zmiękły. Jeśli liście popękają- nie szkodzi! Ważne aby ściąć jego twardą część albo ją rozbić trzonkiem noża by zmiękła i nie przeszkadzała w delektowaniu się potrawą. Podsmażoną kiełbasę, boczek i słoninę wraz z cebulką wrzucamy do naszej bułki. Mieszamy całość dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zaczynamy zawijanie gołąbków. Postępujemy jak z roladami! Farsz nakładamy na środek, w pierwszej kolejności zawijamy boki, żeby farsz nam bokiem nie wypłynął, a potem resztę.

To zdecydowanie jeszcze nie koniec 

Na patelni przygotowujemy sobie skwarki. Podsmażamy pozostałą słoninę wraz z boczkiem, aż staną się rumiane i chrupkie. Do smaku można dodać odrobinę posiekanej cebulki. Na patelnię, wprost na nasze skwarki układamy gołąbki i obsmażamy z każdej strony. Przesmażone gołąbki przekładamy do garnka i polewamy je całą omastą która została nam na patelni. Na patelnię, na której zostały resztki tłuszczu i skwarków wlewamy wodę i taką wodą która przejdzie smakiem podlewamy nasze gołąbki. Do garnka z gołąbkami, skwarkami i wodą dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier i odrobinę octu jabłkowego. Garnek przykrywamy i obgotowujemy gołąbki. Gołąbki które już się ugotowały wyciągamy na talerz, a sos który po gotowaniu pozostał redukujemy i dodajemy do niego odrobinę zimnego masła, bo jak wiadomo masło zagęści nam sos.

 

Gamoń w Kuchni - Gołąbkiki
Gamoń w Kuchni – Gołąbki

Gotowe gołąbki serwujemy wraz z sosem. Warto ozdobić je sobie czymś zielonym, świeżymi ziołami lub jadalnymi kwiatami. Smacznego! Dajcie znać czy gołąbki w modrej kapuście Wam zasmakowały! No i oczywiście do zobaczenia w następnym odcinku! 

reklama

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button