Kulinaria

Gamoń w Kuchni: Przepis na Maczankę Śląską

Kto mieszka na Śląsku i nie jadł maczanki ten naprawdę jest gamoń!

Pyrsk! Dzisiaj będziemy gotować maczankę śląską. Śląską, a nie krakowską! Wiecie że tak naprawdę nikt nie wie, która maczanka była pierwsza? Tym samym spór pomiędzy nami Ślązakami, a Krakusami trwa na dobre od wieków! 

 

Składniki: 

  • 10 bułek kajzera
  • 1600 g karczku wieprzowego bez kości
  • 400g cebuli
  • -200g smalcu
  • 250ml czerwonego wytrawnego wina
  • 20g czosnku
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1 l wywaru kostnego rumianego
  • Sól, kminek, pierz

Zacznijmy od karczku 

W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie karczek. Nacieramy go solą, pieprzem i kminkiem. Czosnek siekamy, posypujemy delikatnie solą i kminkiem, w ten sposób puści więcej soku i aromatu. Czosnek z przyprawami wcieramy w mięso. Dodajemy majeranek i ziele angielskie. Tak przygotowany karczek zawijamy w pergamin bądź folię aluminiową i wkładamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie zamarynowany karczek wkładamy do piekarnika. Piec ustawiamy na grzanie góra/dół, na ok. 170 stopni. Na kilogram mięsa przypada godzina pieczenia- warto tę wskazówkę zapamiętać, bo jest bardzo uniwersalna. Po tym czasie sprawdzamy czy karczek jest miękki i czy się rozpada. Mięso warto co jakiś czas podlewać wodą lub jeśli Wasz piekarnik ma taką funkcję – ustawić parowanie.

Sos

Sos odlewamy do rondelka. Siekamy i podsmażamy cebulę, dodajemy do niej sól, pieprz i kminek. Do sosu który powstał podczas gotowania karczku dolewamy odrobinę wody, lub bulionu i dolewamy wina. Czekamy, aż sos się zredukuje. Kiedy sos się zredukuje, dolewamy do niego wodę z mąką ziemniaczaną, tak aby odpowiednio zgęstniał – ale trza uważać, żeby nie zrobił się galert!

Teraz trzeba to poskładać 

Odrobinę sosu możemy dolać do smażącej się cebuli. I zaczynamy składać nasze danie! Karczek kroimy w cienkie plasterki. Na spód miski wlewamy sos, na którym układamy pokrojone bułeczki. Na to wykładamy pokrojoną karkówkę i cebulkę. Polewamy delikatnie sosem i dekorujemy zieleninką. Dla smaku możemy dodać odrobinę chrzanu, ale nie jest to konieczne. 

Dajcie znać jak Wam smakowała maczanka śląska a la Gamoń z przepisu mojej babki. Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button