Gamoń w Kuchni: Przepis na mięso wieprzowe w gruszkach, czyli coś na lato
Potrawa wykwintna i idealna na ciepłe dni!
Pysk! Dzisiaj będziemy warzyć wieprzowinę w gruszkach z kluseczkami, czyli potrawę która posmakuje osobom nawet z najbardziej wybrednymi kubkami smakowymi. No bo powiedzmy sobie szczerze, czy jest lepsze połączenie niż owoce i mięso, szczególnie w tak upalne dni jak ostatnio?
Składniki:
- 1750g chudej wieprzowiny z łopatki
- 1500 g małych gruszek
- 200g włoszczyzny
- 60g masła
- Cok z 2 cytryn
- Smalec
- Jajka
- Mąką pszenna
- Sól, cukier, goździki
Do ciepłej i osolonej wody wkładamy pokrojoną wieprzowinę. Włoszczyznę kroimy w plastry i dodajemy do garnka. Do garnka dorzucamy cebulę posiekaną w piórka, gruszkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Ugotowane gruszki wyciągamy z garnka i odkładamy na bok.
Czerstwe bułki namaczamy w misce. Dodajemy jajko i świeże zioła. Wygniatamy i wałkujemy rękami masę robiąc z niej wałeczek, który następnie pokroimy tak jak kopytka. Mięso z warzywami zagęszczamy mąką, tak aby zrobił nam się z tego gulasz i dokładnie mieszamy, zagotowujemy. KLuseczki gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni, do zeszklenia. Do cebulki dorzucamy parę ugotowanych gruszek. Doprawiamy świeżym tymiankiem cytrynowym. Na patelnię wykładamy ugotowane knedliki, obsmażamy.
Na talerz wykładamy knedliki z gruszkami i polewamy gulaszem. Gotową potrawę warto zawsze udekorować świeżymi warzywami lub jadalnymi kwiatami, dodaje to nie lada sznytu! Smacznego! No i oczywiście dajcie znać czy potrawa Wam smakowała. W razie pytań piszcie, albo obejrzyjcie powtórkę odcinka na kanale Telewizji TVS w serwisie YouTube!